Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Boulderissa sähköverkko on älykäs

27.2.2009 10.05

Jussi Karmala

Maailman ensimmäistä älykästä supersähköverkkoa rakennetaan parhaillaan Yhdysvalloissa Boulderiin, joka on 120 000 asukkaan yliopistokaupunki Coloradossa.

Tuulivoimayhtiö Xcelin Smartgridcity-projekti käynnistyi viime keväänä. Lähes kaikkiin kiinteistöihin on nyt asennettu älykäs sähkömittari, joka välittää reaaliaikaiset tiedot kiinteistön sähkönkulutuksesta nettisivulle.

Nettisivulta kuluttajat voivat seurata sähkökulutuksensa määrää, hintaa ja siitä aiheutuneita hiilidioksidipäästöjä. Kulutusta voi ajoittaa kulutushuippujen ulkopuolelle, jolloin sähkö on halpaa.

Osa Boulderin taloista on uudistettu smartgridcityn koetaloiksi, joissa sähkölaitteet kommunikoivat sekä sähköverkon kanssa että keskenään. Älytalot voi ohjelmoida esimerkiksi laskemaan asunnon lämpötilaa sähkön kalliiden kulutushuippujen aikana. Vastaavasti älykäs sähkökeskus osaa kytkeä vaikkapa pesukoneen päälle silloin, kun verkossa on halpaa tuulisähköä tarjolla. Boulderin digitalisoidut sähkökeskukset välittävät verkkoon jatkuvasti tietoa sähköntuotannosta ja -kysynnästä.

Thomas Edison kohtaa Bill Gatesin” Xcel-yhtiön Ray Gogel kuvaili televisiokanava ABC:lle kokonaisuutta.

Perusajatuksena on, että kun aurinko- ja tuulisähköä on vaikea varastoida, älykäs teknologia varastoi sähkön kysyntää.

Varavoimaa verkkoon tuotetaan asuintalojen katoille asennetuilla aurinkopaneeleilla ja minituulivoimaloilla. Xcel kokeilee myös sähkön varastoimista verkkoon kytkettyjen hybridiautojen akkuihin ja ihmisten kodeissa sijaitseviin akkuihin.

Projekti maksaa euroissa sata miljoonaa. Rahoittajina ovat yritykset, jotka testaavat älykkään supersähköverkon teknologiaa. Boulderin asukkaille kokeilu on ilmainen.

Boulderin yliopiston käyttäytymistieteilijät ovat mukana smartgridcity-kokeilussa. Kaupungista saadaan tietoa siitä, kuinka valmiita ihmiset ovat muuttamaan energiankäyttötapojaan, kun reaaliaikaista tietoa kulutuksesta on tarjolla.

Boulderin kokeilua seurataan maailmalla tarkasti. Erityisesti Kiina on ollut kokeilusta kiinnostunut. Koko älysähköverkko on valmis kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Älykkäitä sähköjärjestelmiä kehittelevät myös IBM ja General Electric. IBM:n mukaan maailman sähköntuotannossa hukataan niin paljon energiaa, että sillä kattaisi Intian, Kandan ja Saksan sähkönkulutuksen.

Myös Suomessa tapahtuu. Valtioneuvosto päätti pari viikkoa sitten, että kaikkiin kotitalouksiin asennetaan älykkäät sähkömittarit 2013 mennessä.




Viite