Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Elä ilman: Untuvatyyny

Kasa tyynyjä.
Taistelutanner. Ei ole yhdentekevää, millä asein käyt tyynysotaa.

Taistelutanner. Ei ole yhdentekevää, millä asein käyt tyynysotaa.

28.8.2009 11.59

Saija Räsänen

Untuva on pehmeä päänalunen, mutta se on voitu hankkia kovin keinoin.

Mikä? Tyyny, jonka täytteenä on linnun untuvaa.

Miksi se on huono sinulle? Untuva on huono valinta allergikolle. Tyynyyn kertyvä pöly, rasva, hilse ja eläinperäinen valkuaisaine ärsyttävät nukkujaa.

Untuva imee itseensä kosteutta ja kuivuu hitaasti, joten hikoilusta kärsivälle se ei varsinkaan sovi. Ajan mittaan tyynyn sisään voi kertyä hometta.

Miksi se on huono ympäristölle? Untuvatuotanto saattaa aiheuttaa kärsimystä linnuille.

Untuvat ovat pääasiassa lihateollisuuden sivutuotteita Suomen ulkopuolelta. Lintujen elinolot tehokasvattamoissa ovat usein kurjat.

Ruotsissa kohuttiin helmikuussa TV4:n Kalla fakta -ohjelman dokumentista, joka kertoi ikäviä asioita untuvantuotannosta. Dokumentti paljasti, että etenkin Unkarissa, Puolassa ja Kiinassa untuvantuottajat kynivät hanhia elävältä.

Toimittajat kuvasivat, kuinka eläviä lintuja riiputettiin kynimisen aikana päät alaspäin, jalat ja siivet sidottuina. Haavat neulottiin yhteen ilman puudutusta.

Elävien lintujen kyniminen on kielletty Euroopan neuvoston jäsenmaissa, mutta untuvan alkuperä ei aina ole selvillä. Dokumentin mukaan kiellettyjä untuvia kulkeutuu tukkukauppiaiden kautta myös Euroopan unionin alueelle.

Vegaaniliiton mukaan noin puolet untuvista kynitään elävistä hanhista ja ankoista. Myös luonnonvaraisista linnuista, kuten haahkoista, saadaan untuvia. Jos luonnossa elävien lintujen untuvat kerätään pesistä pesinnän jälkeen, ei keruu vahingoita poikasia. Jos untuvat kerätään pesinnän aikana, munat saattavat vaurioitua.

Millä sen voi korvata? Untuvatyynyn sijasta voit painaa pääsi esimerkiksi hirssiakanatyynyyn. Tyynyn täyte valmistetaan viljasta, ravinnoksi kelpaamattomasta kuoriosasta.

Hirssiakanatäyte tukee niskaa ja muotoutuu käyttäjän pään mukaan. Akanoiden määrää voi itse lisätä tai vähentää.

Sisuksen joutuu vaihtamaan viiden vuoden välein. Vanhat akanat voi heittää biojätteeseen.

Yöhikoilijalle sopii villainen tyyny. Villa sitoo kosteutta ja on hygieeninen materiaali, jossa pölypunkit eivät viihdy.

Villatuotteiden on todettu vähentävän nivelkipuja ja päänsärkyä. Suosi luomuvillaa, sillä sen tuotanto ottaa puuvillaa paremmin huomioon ympäristökysymykset.

Luonnonkuidut ovat hyväksi iholle. Silkki imee kosteutta ja eristää lämpöä. Villisilkkityynyn materiaali saadaan luonnossa vapaana elävien silkkiperhosten toukkien koteloista.

Neljäs vaihtoehto on kapokki. Sitä saadaan trooppisissa maissa kasvavasta bombaceae-kasvista, jonka viljely ei vahingoita sademetsiä.

Hirssiakana-, villa- ja silkkityynyjä myy Suomessa Ruskovilla. Kapokkityynyjä voi tilata gaiam.com-verkkokaupasta.

Finlaysonilta ja Hemtexilta löytyy tyynyjä, joille on myönnetty Ökö Tex -sertifikaatti. Se takaa, ettei tuotteissa ole jäämiä ihmiselle haitallisista kemikaaleista.

Lähteet: Outi Tunnela, ylitarkastaja, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira, www.vegaaniliitto.fi, www.hs.fi, www.naturalfamilyonline.com, www.finatex.fi, www.thegreenguide-magazine.com




Viite