Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jouluviinerit

Saara Törmä

Jouluviineri.
Joulua marraskuuhun. Jouluviinerit tuovat piristystä pimeään.Saara Törmä

Joulua marraskuuhun. Jouluviinerit tuovat piristystä pimeään.

10.11.2009 9.05

Saara Törmä

Kukaan kuitenkaan jaksa syödä joulutorttuja jouluna, joten nauti herkuista nyt. Leivo tavallisten tähtitorttujen sijaan hulppeita jouluviinereitä, jotka ovat herkullisuudessaan täysin omaa luokkaansa.

15 kpl

Taikina

  • 2 dl kylmää luomumaitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 muna
  • 1 1/2 rkl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 200 g kylmää voita

Vaniljakiisseli

  • 1 1/2 dl kermaa
  • 3 keltuaista
  • 3 rkl sokeria
  • 1 1/2 rkl maissitärkkelysjauhoa
  • 2 tl vaniljasokeria

Voiteluun

  • valkuainen

Lisäksi

  • luumumarmeladia
  • tomusokeria
  1. Liuota hiiva kylmään maitoon. Lisää muna, sokeri ja suola. Lisää jauhot ja sekoita taikina suunnilleen tasaiseksi. Älä sen kummemmin vaivaa.
  2. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ½ cm paksuksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
  3. Höylää juustohöylällä kova voipala lastuiksi ja levitä lastut puolelle alalle levyä. Käännä toinen puoli kanneksi ja taittele levy vielä kolmin kerroin. Harjaa ylimääräiset jauhot pois taikinaa taittaessasi.
  4. Kauli taikina jälleen suorakaiteeksi. Taittele taikina kolmin kerroin ja anna levätä hetki.
  5. Kauli ja taittele taikina vielä kahdesti tai kolmasti. Nosta taikina jääkaappiin viideksitoista minuutiksi.
  6. Kauli jäähtynyt taikina 1 cm paksuksi levyksi ja leikkaa 1 1/2 cm leveiksi, noin 15 cm pitkiksi suikaleiksi.
  7. Kiedo suikaleet löysiksi solmuiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Viinerit kohoavat kaksinkertaisiksi, joten jätä reilut välit.
  8. Peitä viinerit liinalla ja kohota niitä 1–1 1/2 tuntia. Valmista viinereiden kohotessa vaniljakiisseli.
  9. Mittaa kattilaan tai vesihaudekattilaan kaikki täytteen aineet. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Jos kiisseli juoksettuu, saat sen tasaiseksi sauvasekoittimella. Jäähdytä kiisseli.
  10. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele viinerit valkuaisella. Paina lusikalla nokare kylmää kiisseliä ja nokare marmeladia jokaisen viinerin keskelle.
  11. Paista viinereitä 10–15 minuuttia.
  12. Koristele viinerit tomusokerilla tai sokerivesikuorrutuksella. Kuorrutuksen teet sekoittamalla tomusokerin joukkoon vettä tipoittain, kunnes saat tukevan tahnan.

* Jos et syö kaikkea kerralla, pakasta osa viinereistä raakana. Pakasta kohottamattomat viinerit tarjottimen päällä. Pussita jäiset viinerit ja ota niitä tarpeen mukaan pakastimesta pellille leivinpaperin päälle sulamaan. Kohota ja täytä sulaneet viinerit normaalisti. Paista ja koristele.




Viite