Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiekartta uuteen ruokajärjestelmään

27.2.2009 10.06

Anu-Elina Lehti

1. Vastuu ruuasta on siirrettävä kuluttajan sijasta poliittisille päättäjille. Ihmisen täytyy voida elää yhteiskunnassa samalla tavalla muiden kanssa. Pentti Linkola voi tehdä henkilökohtaisia valintoja, mutta keskivertoihminen on laumaeläin. Kansalaisten musertava syyllisyydentunto epäeettisestä ruuantuotannosta tulee kanavoida poliittiseksi voimaksi.

2. Tuotteille on määrättävä oikea hinta. Yrittäjä ei voi ulkoistaa eettistä ja ekologista vastuuta. Lihan tuottaminen vaatii kymmenen kertaa enemmän resursseja kuin kasvisten. Sen tulee näkyä myös lihan hinnassa. Epäeettisesti tuotetulle ruualle pitää lätkäistä valtava haittavero.

3. Jokaisen kansakunnan on tuotettava omassa elintarviketaloudessaan kansalaisten tarvitsema perusruoka. Näin vältetään ruoka-imperialismi ja otetaan vastuu eri maiden ruokaturvan kehittämisestä. Suomessa se toteutuu parhaiten pienviljelymallilla, jossa ruuan jalostus tapahtuu lähellä.

4. Biopolttoaineiden valmistus pelloilla on lopetettava. Länsimaiden tankkeihin menevä bensa nostaa ruuan hintaa eikä sillä ole mitään tekemistä vihreyden kanssa.

Tiekartan laati soveltavan biologian professori Juha Helenius.




Viite