Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viherrä hääsi

Istockphoto

Hääkakun koriste
Istockphoto

5.11.2008 14.44

Vihreä Lanka

Vaaleanvihreät ensiaskeleet

Jostakin on aloitettava, me suosittelemme tätä. Tervemenoa!

1. Suunnittele, suunnittele, suunnittele

Häihin kuluu helposti suuria summia, eikä ole yhdentekevää, mihin ne käyttää. Mitä lähempänä h-hetki on, sitä vähemmän todennäköisesti ehdit ja jaksat miettiä valintojen ekologisuutta ja eettisyyttä.

Mieti etenkin ajankohtaa: jos haluat nauttia kukkaloistosta, kannattaa juhlat pitää kesällä. Kesällä on myös parhaat mahdollisuudet juhlia ja lomailla suomalaisessa luonnossa.

2. Juhli kohtuudella

Paras tapa pitää häiden ekologinen saldo plussalla on juhlia kohtuudella. Kotona tai luonnossa järjestetyt pienet juhlat säästävät rahaa, luontoa ja hermoja.

3. Juhlapaikka

Järjestä juhlat mahdollisimman lähellä vieraita. Valitse juhlapaikka niin, että sinne pääsee kävellen, pyörällä tai julkisilla. Liitä aikataulut jo kutsuun.

Selvitä etukäteen, minkälaiset jätteenkierrätysmahdollisuudet juhlapaikalla on ja kerro niistä myös juhlapaikan siivoaville ihmisille ja mahdolliselle pitopalvelulle. Jos kierrätys on vaikeaa tai mahdotonta, valita siitä juhlapaikasta vastaaville henkilöille.

Hyvä juhlapaikka on itsessään juhlava, jolloin ylenmääräistä koristelua ei tarvita. Voit myös pohtia, haluatko tukea juhlalla jotain yleishyödyllistä paikkaa tai projektia, kuten museota, luomutilaa tai puistoa.

4. Ruoka ja juoma

Suunnittele tarjoilu huolella. Siihen uppoaa suurin osa hääbudjetista, ja se myös aiheuttaa juhlan suurimman rasituksen ympäristölle, ellei mahdollista häämatkaa lasketa.

Valitse kasvisruokaa ja luomua. Älä käytä kertakäyttöastioita, ellei ole pakko. Voit valita biohajoavia kertakäyttöastioita, mutta varmista, että juhlapaikalla on keräysastia biojätteelle, muuten maatuvat kertakäyttöastiat tuskin ovat muovisia ekologisempia.

Jos käytät pitopalvelua, kerro jo tarjouksia pyytäessä toiveistasi. Kysy, mitä yli jääneelle ruualle tapahtuu, ettei se mene hukkaan.

Suosi myös mahdollisissa viineissä luomua. Tosivihreä tarjoaa Enon ohjeiden mukaan kirkasta viinaa.

5. Vuokraa, lainaa ja ompele

Älä hanki juhla-asua, jos aiot käyttää sitä vain kerran. Jos sinulla ei ole juhlavaatteille toistuvaa käyttöä, vuokraa ne. Takuutyylikäs ja kestävä vaihtoehto on vintage. Käytettyjä asuja ja vuosikertamekkoja löydät netistä ja second hand sekä vintage-kaupoista.

Jos haluat ehdottomasti oman ja uuden asun, teetä suomalaisena työnä juhlapuku, jota voi käyttää myös muissa tilaisuuksissa. Panosta laatuun, sillä hyvä puku kestää sukupolvelta toiselle.

6. Kerro, mitä haluat

Älä kiertele ja kaartele, vaan kerro lahjatoiveistasi suoraan kutsussa. Saman tien kaatopaikalle tai kirpputorille päätyvä lahja ei ole kenenkään etu. Selkeät toiveet helpottavat myös vieraiden elämää.

Jos sinulla on jo kaikkea, kerro se. Pyydä ohjaamaan rahat hyväntekeväisyyteen tai vaikka lahjakorttia hierojalle. Tai pyydä palveluksia: ohjelmanumeroa häihin tai lastenhoitoapua. Jos sinulla on vähän rahaa, kerro reilusti, että toivot lahjojen sijasta vieraiden osallistuvan juhlan kustannuksiin.

Jos tiedät mitä haluat, tee lahjalista. Pyydä kestäviä ja laadukkaita tuotteita, jotka kestävät aikaa ja elämää. Voit myös toivoa erityisiä ekolahjoja. Mieti kuitenkin, kuinka monta bambumattoa tai kirjepaperikoteloa tarvitset.

7. Koristele hillitysti

Hae koristeet lähiluonnosta. Valitse kesällä luonnonkukkia ja avomaapuutarhassa kasvatettuja kotimaisia kukkia, syksyllä pihlajanoksia ja käpyjä, talvella havuja. Vältä kaukaa tuotuja, tehotuotettuja leikkokukkia.

Voit myös askarrella kierrätyspaperista origameja. Käytä kierrätysmateriaaleja myös muuhun koristeluun. Kauniit kynttilälyhdyt esimerkiksi syntyvät helposti maalaamalla tai päällystämällä käytettyjä lasipurkkeja.

8. Unohda timantit

Ekosormuksia ei ole olemassakaan, ellet sitten tyydy puiseen tai muoviseen sormukseen. Kaivosteollisuuden ympäristöhaittojen lisäksi etelän kaivos- ja koruteollisuuden työntekijöiden työolot eivät aina kestä päivänvaloa.

Mieti, riittäisikö molemmille vain yksi sormus – tai pärjäisittekö kokonaan ilman sormuksia? Käytä perintösormusta tai osta käytetty sormus. Voit myös teettää perintökullasta uudet sormukset. Väri ei ole este: keltakullasta saa valkokultaa ja toisinpäin.

Jos hankit uuden sormuksen, muista että hopea ja kupari kuluttavat moninkertaisesti vähemmän uusiutumattomia luonnonvaroja kuin kulta.

Älä osta timanttisormusta. Tai jos ostat, vaadi kauppiaalta kirjallinen todistus siitä, ettei kivi ole peräisin konfliktialueilta.

9. Pyydä ekopolttarit

Pyydä kaasoa tai bestmania muistamaan ympäristön myös polttarijärjestelyissä. Ei siis ulkomaanmatkoja, mönkijäajeluita ja yletöntä rekvisiittaa.

10. Hääyö

Vietä hääyö kotona, mökillä tai jossain muussa pienimuotoisessa piilopaikassa. Jos haluat hotelliin, selvitä löytyisikö jostain ympäristömerkitty hotelli. Pohjoismaisen joutsenmerkin saadakseen hotellin on muun muassa vähennettävä energian- ja vedenkulutustaan sekä kuljetusten aiheuttamia päästöjä.

11. Häämatka

Vietä hääloma kotimaassa. Purjehdi, mökkeile tai tutustu kaupunkien nähtävyyksiin. Jos haluat ulkomaille, mene junalla. Jos lennät, valitse suora lento ja pysy kohteessa kauan. Vältä eksoottisia ja koskemattomia kohteita, matkusta ennemmin vanhaan turistikohteeseen.

Maksa päästömaksu. Maailman luonnonsäätiö WWF suosittelee sellaisia päästökompensaation myyjiä, joiden laskurit huomioivat muutkin päästöt kuin hiilidioksidin ja joiden tukemilla hankkeilla on Gold Standard -sertifikaatti. Tällaisia ovat muun muassa Myclimate, Climatefriendly ja Atmosfair.

 

Tosivihreille

Jäitkö nälkäiseksi? Vihertäminen on helppoa, kun sen osaa. Täältä löydät lisähaasteita.

1. Tee ruuat itse

Jos teet ruuat itse tai porukalla, voit valita tarkkaan haluamasi raaka-aineet. Muista kuitenkin suunnitella ruokalista ja aikataulu huolella ja hyvissä ajoin. Viime hetken valmisteluissa ekoasiat hukkuvat helposti kiireen ja stressin alle. Reseptejä löydät esimerkiksi tämän sivuston reseptipankista.

2. Älä heitä mitään roskiin

Selvitä etukäteen, voisitko viedä kukat ja koristeet juhlan jälkeen vaikka sairaalaan, vanhusten palvelutaloon tai päiväkotiin. Löytyisikö myös yli jääneille ruuille joku paikka?

3. Nai vain kerran tai älä ollenkaan

Noudata tiukasti perinteitä: kihlaudu ja mene naimisiin vain kerran.

4. Elä ekologista avioelämää

Älä unohda ympäristöä häiden jälkeisessä arjessakaan. Tee elämästäsi yhtä ekojuhlaa.

 

Numeroina, kiitos!

Toiset uskovat vain lukuja, ja niitähän piisaa.

  • Vihkivalan vannoo Suomessa vuosittain noin 28 000 paria.
  • Suomalaiset parit kuluttavat hääjärjestelyihin keskimäärin 5 000–7 000 euroa.
  • Kasvihuoneessa viljelty kymmenen leikkokukan kimppu aiheuttaa lähes kahden kilon hiilidioksidipäästöt.
  • Kultasormuksen valmistaminen kuluttaa 2 700 kiloa uusiutumattomia luonnonvaroja, hopeasormus 37,4 ja kuparisormus 3,5 kiloa.

 

Lisää meillä:

 

Lisää muualla:

 

Poistettu 9.12.2015 virheellinen kohta 10. Siinä väitettiin, että riisinjyvät olisivat vaarallisia linnuille. Tämä ei pidä kuitenkaan paikkaansa.




Viite