Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viherrä uudenvuodenviettosi

Hevosenkengät.

16.12.2008 11.13

Laura Hallivuori

Vaaleanvihreät ensiaskeleet

Jostakin on aloitettava, me suosittelemme tätä. Tervemenoa!

1. Jätä paukut pamauttamatta

Älä osta raketteja ollenkaan. Ilotulitteiden räiskähdellessä taivaalla maa saastuu useista metalleista ja pahviroskasta. Tyytykää juhlaporukalla ihailemaan kaupunkinne järjestämää ilotulitusta tai seuratkaa, kun naapurit räjäyttelevät rahaa taivaan tuuliin.

 

2. Luomusamppanjaa ja kasvisnakkeja

Jos järjestät juhlat, älä tarjoile kertakäyttöastioista ja vältä turhia pakkauksia. Skoolatkaa luomukuohuvalla ja nauttikaa kasvisnakkeja itse tehdyn perunasalaatin kera. Kun bileet ovat ohi, lajittele jätteet.

3. Jätä taksit tolpilleen

Mikäli lähdette juhlimaan uutta vuotta kuppilaan, valitkaa bilepaikaksenne kävelymatkan päässä oleva lähibaari. Jos haluatte juhlistaa uudenvuodenaattoa kauempana, kulkekaa julkisilla, älkää takseilla.

4. Lupaa vihreitä

Päätä, että pienennät ekologista jalanjälkeäsi tulevana vuotena. Älä lupaile liikoja, jotta lupaukset pitävät. Aloita vaikka vain yhdellä konkreettisella asialla. Rupea kasvisyöjäksi, lopeta tupakanpoltto, shoppaile ainoastaan käytettyä tai ala käyttää kuukautiskuppia.

5. Älä ennusta lyijykengillä

Älä vala tinaa. Suurin osa uudenvuodentinasta on ravintoketjussa rikastuvaa lyijyä. Jos sinun on pakko kurkata tinan avulla tulevaan, sulata kattilassa sokeria ja plumpsauta kauhalla kylmään veteen tai käytä viime vuoden tinoja uudelleen. Jos heität käytetyn tinan pois, vie se ongelmajätteiden vastaanottopaikkaan.

6. Häikäise vintagella

Jos aiotte ottaa tulevan vuoden vastaan juhlatamineissa, älä osta iltapukuasi uutena. Häikäise juhlaväki second hand -putiikista hankitulla vintage-puvulla tai persoonallisella kokonaisuudella, jonka osat olet metsästänyt kirppareilta.

7. Merkkaa menot sähköisesti

Älä osta uudelle vuodelle kalenteria, vaan kokeile aikatauluttaa elämäsi tietokoneella, kännykällä tai elektronisella muistiolla. Jos sinun on välttämättä hypisteltävä kalenterisi sivuja, osta ympäristöystävälliselle paperille painettu ja täyttökansiin sopiva kalenteri.

8. Aikaista loppiainen

Älä odota nuutinpäivää tai loppiaista. Hankkiudu eroon joulusta jo vuoden ensimmäisenä päivänä ja tee siitä jokavuotinen tapa. Heivaa sähköä kuluttavat valoköydet, kyntteliköt ja ikkunavalot odottamaan ensi joulua. 

Tosivihreille

Jäitkö nälkäiseksi? Vihertäminen on helppoa, kun sen osaa. Täältä löydät lisää haasteita.

1. Keräile rakettiroskia

Lähde uudenvuodenpäivänä rauhalliselle kävelylle roskapussi mukanasi ja kerää löytämäsi rakettiroskat pois. Kierrä erityisesti lähimetsät, pellot ja rannat, joihin kaupungin siivoojat tuskin ehtivät.

2. HC-lupaus

Aloita vaihtuva vuosi puhtaalta vihreältä pöydältä. Lupaa, että tulevana vuotena muutat kokonaan elämäntapasi. Lue ja toteuta kaikki viherrysjuttumme ja muutu vihreäksi.

Numeroina, kiitos

  • Suomessa myydään vuosittain arviolta jopa pari miljoonaa ilotulitetta. Myyntiin hyväksyttyjä
  • tuotenimikkeitä on noin 1 200. Suomessa myynnissä olevat ilotulitteet on pääosin valmistettu Kiinassa.
  • Suomessa myytävät uudenvuoden tinat ovat 90-prosenttisesti lyijyä.

Lisää meillä

Lisää muualla
Viite