Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto / Nathan Maxfield

Lapsi ja vaipanvaihto.
Lisää jätettä. Turku kielsi kestovaipat hygieniasyistä. Istockphoto / Nathan Maxfield

Lisää jätettä. Turku kielsi kestovaipat hygieniasyistä.

Kestovaippakielto vaarantaa Turun maineen

9.10.2008 10.46

Vihreä Lanka

Turun kaupunki on hygieniasyistä kieltänyt kestovaippojen käytön päivähoidossa. Keskiviikosta lähtien vanhempien on pitänyt viedä hoitopaikkoihin kertakäyttövaippoja. Asiasta kertoo Turun Sanomat.

Kestovaippayhdistyksen puheenjohtaja Stiina Aho sanoo lehden verkkosivuilla, että kielto perustuu tietämättömyyteen ja ennakkoluuloihin.

Terveystarkastaja Sinikka Holsti sanoo puolestaan, että kestovaipat merkitsevät takapakkia, kun hygieniaa on edistetty desinfiointiaineella ja kertakäyttöpyyhkeillä. Lisäksi kestovaipat aiheuttavat hajuhaittoja.

”Hajuongelma on ihan hirveä. Niitä varten pitäisi olla kylmäkaapit. Jos vaippa muhii lämpimässä kahdeksan tuntia, on haju hirveä, kun pussi viedään kotiin”, Holsti sanoo.

Turun alueen kestovaippayhdistystä johtavan Ella Santaluodon mukaan uudelleenkäytettävät vaipat eivät aiheuta hygieniaongelmia sen enempää kuin muutkaan vaipat.

”Vauvankakan kanssa ollaan joka tapauksessa tekemisissä, kun peppu pestään”, hän sanoo.

Kestovaippojen puolustajien mukaan niistä ei aiheudu hajuhaittoja sen enempää kuin tavallisistakaan vaipoista. Heidän mukaansa kestovaipat suljetaan palautuspussiin aivan samalla tavalla kuin kertakäyttövaipat suljetaan roskapussiin.

Asia on herättänyt kiivasta keskustelua verkossa. Vanhemmat pelkäävät Turun menettävän maineensa, sillä se on ainoa kestovaipat kieltänyt kaupunki.

terveys  lapset 
Viite