Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Raskaana oleva nainen ja pallo.
Turvallinen pallo? Muovien pehmentimenä käytetty ftalaatti aiheuttaa tutkimuksen mukaan muutoksia poikavauvojen sukupuolielimiin. SXC

Turvallinen pallo? Muovien pehmentimenä käytetty ftalaatti aiheuttaa tutkimuksen mukaan muutoksia poikavauvojen sukupuolielimiin.

Pieni penis voi olla ftalaattien syytä

6.10.2008 15.57

Vihreä Lanka

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan äidin altistuminen raskausaikana ftalaateille vaikuttaa poikavauvojen sukupuolielimiin. Asiasta kertoo Usa Today -lehti.

Environmental Research lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ftalaateille altistuneiden poikavauvojen penikset ovat pienempiä ja kivekset eivät laskeudu. Lisäksi ftalaateille sikiövaiheessa altistuneilla peniksen ja peräaukon välinen matka jää pienemmäksi.

Tutkimuksen tehneet professori Shanna Swanin mukaan niin sanottua ftalaattisyndroomaa on aiemmin tutkittu lähinnä eläinkokeissa. Nyt tutkittiin 106 naisen virtsan ftalaattipitoisuuksia, joita verrattiin vuoden ikäisten poikavauvojen sukupuolielimiin.

Swanin mukaan ongelmat eivät olleet vakavia, vaan korjautuivat joko itsestään, lääkehoidolla tai leikkauksilla. Pienemmätkin penikset olivat normaalien mittojen rajoissa.

Swan kuitenkin varoitti, että nyt havaitut muutokset saattavat kertoa syvemmistä ja vakavammista ongelmista. Esimerkiksi eläinkokeissa on todettu, että ftalaateille altistuminen heikentää sperman laatua.

Hän myös sanoi, että tytöt saattavat kärsiä yhtä vakavista ongelmista, mutta ne tulevat ilmi vasta murrosiässä tai kun yritetään saada lasta.

Kuluttajavirasto kertoi viime viikolla tutkimuksesta, jossa oli testattu 15 lelun ja viiden lastenhoitotarvikkeen ftalaattipitoisuudet. Leluista kuusi ja hoitotarvikkeista kolme ylitti sallitut arvot.

terveys 


Lisää aiheesta:Viite