Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Aika laittaa aseet lukkojen taakse

24.9.2008

Lasse Leipola

Käyttäjän Lasse Leipola kuva
Lisää toimituksen kommentteja löydät täältä.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) sanoi eilen illalla Ylen TV-uutisissa, että käsiaseiden paikka on ampumaradalla. Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) kirjoitti eilen blogissaan, että ampuma-aselakia pitää ainakin käsiaseiden osalta harkita uudelleen.

Suomessa on yli 1,6 miljoonaa rekisteröityä asetta. Aseluvan haltijoita on noin 650 000, eli useammalla kuin joka kymmenennellä suomalaisella on lupa pitää asetta.

Kukaan ei kuitenkaan tarvitse asetta kotona, kadulla tai kaupungissa. Yksityishenkilöt käyttävät aseita ampumaradalla ja metsästyksessä. Niitä ei tarvitse tuoda kotiin vaatekomeron hyllylle säilytettäväksi.

Moni ase- ja ampumaharrastaja säilyttää aseensa vastuullisesti lukkojen takana, mutta kotisäilytystä ei ole mahdollista valvoa riittävän tarkasti.

Aseiden säilyttämisen tulisikin olla luvanvaraista ja valvottua toimintaa, johon olisi oikeus vain ampuma- ja metsästysseuroilla.

Jopa Suomen ampumaurheiluliiton toiminnanjohtaja Risto Aarrekivi myöntää Helsingin Sanomien nettisivuilla, että aseiden säilyttäminen olisi mahdollista sisäradoilla ja uusilla ulkoradoilla.

On totta, että aseen saa kyllä hankittua, vaikka lupaa ei olisi myönnettykään. Sisäministeriön arvion mukaan Suomessa on enintään kymmeniä tuhansia luvattomia aseita.

Kouluammuskeluissa on kuitenkin käytetty luvallisia aseita, koska niiden hankkiminen on niin helppoa.

Liian vapaasta aselainsäädännöstä on maksettu Jokelassa ja Kauhajoella jo liian kova hinta, ja asiantuntijat varoittelevat, että jatkoa on luvassa.

”Jokela alkoi jo unohtua. Nyt tuli dramaattinen muistutus siitä, että näitä tulee. Olen näissä asioissa peruspessimisti. Ounastelen, että tämä ei jää tähän”, sanoo poliisin ay-johtaja  Yrjö Suhonen Uutispäivä Demarissa.

Myös väkivaltarikollisuuden tutkija Martti Lehti varoittaa uusista veritöistä. Hän kertoo Helsingin Sanomissa, että Kauhajoen ammuskelu ei yllättänyt.

”Se yllätti, että seuraava tuli näin pian. On myös todennäköistä, että yrittäjiä tulee lisää”, hän toteaa.

Matti Juhani Saari sai aseensa elokuussa ilmeisesti varsin vaivattomasti. Myös tänään kuka tahansa voi käydä hankkimassa luvan pienikaliiperiseen käsiaseeseen.

Viite