Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pankit pärjäävät, uskoisiko tuota?

25.9.2008

Anna Ruohonen

Käyttäjän Anna Ruohonen kuva
Lisää toimituksen kommentteja löydät täältä.

Pankkeja valvova Rahoitustarkastus tiedotti torstaina, miten suomalaispankit kestävät rahoitusmarkkinoiden kriisin. Kestävät kyllä, oli pankkien ylimmän valvojan viesti.

Kahteen vaakakuppiin jaettuna pankkien tilanne näyttää tältä.

Hyvää on tämä:

  1. Suomalaisten pankkien kannattavuus on hyvä.

  2. Pankit ovat vakavaraisia. Niillä on puskurirahaa, jolla kattaa tappioita jos sellaisia tulisi.

  3. Suomalaispankkien ei tarvitse lainata toimintaansa yhtä paljon rahaa kuin ulkomaisten, koska me suomalaiset talletamme niin paljon rahaa pankkiin. Siksi pankkien välinen epäluottamus ja riskilisät eivät näy jyrkästi varainhankinnan kuluissa.

  4. Tähän mennessä kupsahtaneilta amerikkalaispankeilta suomalaisilla jää saamatta vain pikkurahoja.

  5. Pankkien pitäisi kestää kansantalouden kehnoja aikoja. Rahoitustarkastus on ynnännyt tulevaisuuskuvan, jossa Suomen talous supistuu kolmena vuotena, kiinteistöjen hinnat laskevat 10 prosenttia vuodessa, osakekurssit putoavat yhtenä vuonna melkein kolmanneksen, luottotappiot kasvavat ja työttömyys nousee yli 10 prosenttiin. Näilläkin ehdoilla pankit pysyisivät pystyssä – yhdenkään suomalaispankin vakavaraisuus ei vaarantuisi eikä edes vuosittainen tulos painuisi tappiolle.

Tämä viranomaisia sen sijaan huolestuttaa:

  1. Hoitamatta jääneiden lainojen määrä on jo noussut, ja voi nousta edelleen. Tosin pankkien järjestämättömien saamisten määrä on edelleen pieni verrattuna 1990-luvun lamavuosiin.

  2. Kriisin isoimmat vaikutukset ovat välillisiä, eikä niitä ole vielä helppo arvata. Kriisi voi vaikuttaa koko talouskehitykseen ja työllisyyteen, nostaa korkoja ja panna velkaiset suomalaiset lujille. Ennakkolaskelmissa eivät ole mukana kaikki tekijät: kukaan ei esimerkiksi voi varmasti tietää, miten mikäkin pankkien iso asiakasyritys matalasuhdanteessa pärjää.

Yksi asia kuitenkin tuli selväksi. Eduskunnan talousvaliokunta on tänään torstaina alkanut käsitellä tärkeää asiaa, uutta finanssivalvontalakia. Se yhdistää pankkeja valvovan Rahoitustarkastuksen ja vakuutusyhtiöitä valvovan Vakuutusvalvontaviraston ensi vuoden alussa.

Uusi virasto tulee tarpeeseen. Jo nyt pankkiryhmien suurimmat sijoitusriskit ovat vakuutustoimintaan liittyvissä sijoituksissa. Pankit ja vakuutusyhtiöt eivät enää ole erillisiä yrityksiä, vaan kaikki palvelut ja kaikki riskit ovat saman katon alla.

Viranomaiset seuraavat perässä.

Viite