Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Viikinki hoippuu, mitä sitten?

30.9.2008

Anna Ruohonen

Käyttäjän Anna Ruohonen kuva
Lisää toimituksen kommentteja löydät täältä.

Kun yksi pankki hoippuu, hoippuu pian toinenkin. Sen todistavat syksyn talousuutiset: pankit ovat kytkeytyneet toisiinsa keskinäisillä lainamarkkinoilla ja sijoituksilla.

Eilen maanantaina Islannin valtio kansallisti Glitnir-pankin. Se on Islannin kolmanneksi suurin pankki, ja suomalaiskuluttajille tuttu ainakin talletuskorkotarjouksista.

Kovaa korkoa kannattaa tarjota kuluttajille, kun pankkien välinen lainaraha on tullut kalliimmaksi. Glitnir tuli Suomeen, kun se osti FIM-pankin.

Sekä Glitnirin johto että Rahoitustarkastuksen virkamiehet rauhoittelevat kuluttajia. He vakuuttavat, että Suomen Glitnir vastaa sitoumuksistaan.

Islantilaisten sijoittajien dominopeli voi silti näkyä Suomessakin.

Glitniristä kolmanneksen omistaa niin ikään islantilainen Stodir-yhtiö. Aikaisemmin Stodir oli nimeltään FL Group: se oli muun muassa lentoyhtiö Finnairin suuromistaja vielä keväällä.

Yhtiö kuitenkin myi Finnairin osakkeensa äkkipäätä ja tappiolla – tämä tulkittiin merkiksi rahapulasta ja pakkomyynnistä.

Maanantaina Stodir tiedotti hakevansa velkajärjestelyä. Vaikka se on tehnyt isoimmat ostoksensa Isossa-Britanniassa ja kahminut etenkin muotikauppaketjuja, on Suomikin pelissä mukana.

Stodir nimittäin omistaa kiinteistösijoitusyhtiö Landic Propertyn, ja se lukuisia toimistoja, liikekiinteistöjä ja varastoja Suomessa. Sijoitusyhtiöiden keikahtelu ja rahapula voi siis tuoda Suomessa myyntiin ainakin kiinteistöjä.

Useat ulkomaiset sijoitusyhtiöt ovat viime vuosina ostaneet kauppakeskuksia ja toimistotaloja Suomessa. Ostosten juju on ollut halpa lainaraha – ja nyt sen aika on ohi.

Landic Propertyn tärkein vuokralainen Suomessa on – sattumalta – Nordea Pankki.

Nordean Suomen-johtaja Markku Pohjola varoitti jo vuosi sitten kuluttajia kovia talletuskorkoja tarjoavista pankeista. Hän uumoili, että kovimmat tarjoajat eivät ehkä pysy kauan pystyssä. Kesällä Pohjola jäi eläkkeelle.

Eilen maanantaina hänen seuraajansa Carl-Johan Granvik arvioi, että ainakin Tanskassa voisi vielä tulla pankeille vaikeuksia. Viime viikolla hän kehotti pankkinsa asiakaslehdessä kuluttajia keräämään pienen säästöpuskurin siltä varalta, että palkkapussi ykskaks pienenee.

Viite