Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Odottelua Pariisin ilmastokokouksessa
Odottelua. Pariisin ilmastokokouksen aikarajat ovat alkaneet joustaa toisella viikolla.

Odottelua. Pariisin ilmastokokouksen aikarajat ovat alkaneet joustaa toisella viikolla.

Aukeaako takalukko vihdoin? Pariisissa saatiin vaihtoehtoja kompromisseiksi

9.12.2015 16.19

Lasse Leipola

Pariisin ilmastokokouksessa aletaan kymmenen päivän jälkeen vihdoin päästä ratkaisujen äärelle. Puheenjohtajamaa Ranska julkaisi keskiviikkona iltapäivästä vaihtoehtoisia ratkaisuja neuvotteluiden vaikeimpiin kysymyksiin.

”Teidän on oltava valmiita työskentelemään ensi yö ja huominen, jotta saamme tuloksia aikarajan puitteessa”, kokouksen puheenjohtajana toimiva Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi.

Uudesta tekstistä voi päätellä, että joissain kysymyksissä on saavutettu edistystä. Esimerkiksi teksti on saatu lyhennettyä noin 40 sivusta 29 sivuun, minkä lisäksi vaihtoehtoisista muotoiluistaa on onnistuttu poistamaan kolme neljäosaa. Monissa asiakysymyksissä on edistytty, mutta Fabiusin mukaan vaikeimmat kysymykset, kuten rahoitus ja taakanjako, ovat yhä avoinna.

”Mistään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu”, Fabius muistutti.

Kompromissiesityksiä käsitellään tänä iltana neuvotteluiden ratkaisemiseksi perustetussa Pariisin komissiossa. Ensimmäinen haaste on saada maat jatkamaan neuvotteluita vaihtoehtoja rajanneen esityksen pohjalta, minkä jälkeen pitäisi päättää, mihin vaihtoehtoon kussakin asiakysymyksessä päädytään.

Ranskan tavoitteena on ollut, että tämän päivän ja ensi yön keskusteluiden pohjalta torstaina saataisiin uusi, mahdollisesti lopullinen sopimusluonnos.

Sopimuksen oli alkuperäisen aikataulun mukaan määrä olla valmis keskiviikkoiltana. Pariisin ilmastokokouksen on määrä päättyä perjantaina Suomen aikaa kello seitsemältä.

Juttua on päivitetty klo 16.26. Vihreän Langan toimittaja Lasse Leipola seuraa neuvotteluiden etenemistä Twitterissä.
Viite