Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Pete Souza, White House

Barack Obama
Kuuleeko Pariisi? Obaman ajoitusta päättää putkesta juuri nyt pidetään signaalina joulukuun alussa käytäviin ilmastoneuvotteluihin.Flickr / Pete Souza, White House

Kuuleeko Pariisi? Obaman ajoitusta päättää putkesta juuri nyt pidetään signaalina joulukuun alussa käytäviin ilmastoneuvotteluihin.

Obaman ”maali” katkaisi kohuputken – ihmiskunta yhä tappiolla

9.11.2015 8.44

Lasse Leipola

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman perjantainen päätös hylätä hakemus Keystone XL -öljyputken rakentamiseksi on otettu ilolla vastaan hanketta vuosia vastustaneessa 350.org-liikkeessä.

”Tämä oli tärkeä maali, mutta olemme silti tappiolla. Ei ole mitään takeita siitä, että voimme päihittää ilmastonmuutoksen, mutta on varmaa, että taistelemme sitä vastaan hemmetin tiukasti”, liikkeen keulahahmo Bill McKibben kirjoitti brittilehti Guardianin sivuilla.

Putkea suunnitellut TransCanada-yhtiö yritti Obaman päätöksen alla hakea lykkäystä hakemuksen käsittelylle. Lykkäys olisi siirtänyt ratkaisun Obaman seuraajan käsiin. Yhdysvaltain ulkoministeriö totesi kuitenkin jo keskiviikkona, ettei lykkäykselle ole perusteita.


Lähes 2000 kilometriä pitkä Keystone XL -putki oli mahdollistanut Kanadan Albertassa tuotettavan raakaöljyn kuljettamisen Meksikonlahdella sijaitseviin jalostamoihin. Vastustajien mukaan putki, joka pitkin olisi kulkenut päivittäin 800 000 barrelia öljyä, olisi sitonut Yhdysvallat vuosikymmeniksi fossiilisten polttoaineiden käyttöön.

Putkea koskevaa ratkaisua onkin pidetty Obaman kauden merkittävimpänä yksittäisenä ilmastopäätöksenä.

”Tämä on iso voitto. Presidentti Obaman päätös torjua Keystone XL ilmastovaikutusten vuoksi on historiallinen. Se on merkittävä ennakkotapaus, jonka pitäisi vahva viesti fossiilisia polttoaineita tuottavalle teollisuudelle”, toiminnanjohtaja May Boeve sanoo 350.orgin sivuilla.

Oil Change International -sivusto näkee Obaman päätöksen osana laajempaa trendiä. Sen mukaan öljyn tuotanto Albertassa on saavuttamassa huippunsa. Sivusto muistuttaa, että Keystone XL:n lisäksi monet muut putkihankkeet ovat vaakalaudalla.

Öljy-yhtiö Shell hylkäsikin hiljattain mittavan tuotantohankkeen alueella puutteellisen siirtoinfrastruktuurin vuoksi.


Amerikkalainen Newsweek-lehti arvioi tuoreeltaan, että Obaman päätös sähköistää maan ilmastopolitiikkaa. Esimerkiksi molempien puolueiden presidenttiehdokkaat reagoivat päätökseen välittömästi.

Republikaanien Marco Rubio sanoi ratkaisun osoittavan, että Obaman hallinto asettaa ”radikaalin ympäristöväen” Yhdysvaltojen energiaturvallisuuden edelle. Demokraattien Bernie Sanders puolestaan kiitteli päätöstä ja muistutti vastustaneensa putkihanketta alusta saakka.


Ympäristöjärjestö Sierra Clubin toiminnanjohtaja Michael Brune näkee Obaman ratkaisun osana valmistautumista Pariisin ilmastokokoukseen.

”Tämä oli viimeinen mutta myös merkittävin kortti, jonka presidentti pystyi pelaamaan patistaakseen muita maailman johtajia kunnianhimoisempiin toimiin Pariisissa ensi kuussa”, Brune sanoo Washington Postin haastattelussa.
Viite