Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aikooko Obama vihdoin kaataa kohutun putkihankkeen?

26.6.2013 9.21

Lasse Leipola

Barack Obaman eilen tiistaina pitämä linjapuhe ilmastonmuutoksen torjunnasta on kiihdyttänyt jälleen keskustelua kohutusta Keystone XL -öljyputkesta. Putken on määrä kuljettaa Kanadan öljyhiekasta valmistettua raakaöljyä Yhdysvaltain etelärannikolla sijaitseviin jalostamoihin.

Obama, jonka on määrä ratkaista putken kohtalo tänä vuonna, sanoi puheessaan, että hanke voidaan hyväksyä vain, jos sillä ei katsota olevan haitallisia ilmastovaikutuksia. Uutistoimisto Reutersin mukaan Kanadan luonnonvaraministeri Joe Oliver kiirehti heti puheen jälkeen vakuuttelemaan lehdistölle, ettei putki lisää päästöjä.

Sitä, että Obama odotuksien vastaisesti sisällytti Keystone-maininnan ilmastopuheeseensa, on pidetty merkkinä siitä, että hän on kaatamassa hankkeen.

"Olen niin tyytyväinen, että Barack Obama ymmärtää, että KXL-taistossa on kyse ilmastosta", putkihanketta vastustavan liikkeen kärkihahmo Bill McKibben twiittasi heti puheen jälkeen.

Presidentin entinen vihreän teollisuuden neuvonantaja Van Jones uskoo Guardianin haastattelussa, että käänne on tapahtumassa.

"En usko, että presidentti haluaa menettää nuoria kannattajiaan olemalla se presidentti, joka vakoili heitä samalla kun keitti planeettaa tyhmällä putkella, jota kaikki vihaavat. En vain usko, että hän haluaa tehdä sitä."


Lisää aiheesta:Viite