Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mike Mozart (CC BY 2.0)

Liian pahaa myrkkyä? Parlamentti haluaisi kieltää heti kotitalouskäytöstä esimerkiksi Roundup-torjunta-aineen, jonka pääainesosa on glyfosaatti.Mike Mozart (CC BY 2.0)

Liian pahaa myrkkyä? Parlamentti haluaisi kieltää heti kotitalouskäytöstä esimerkiksi Roundup-torjunta-aineen, jonka pääainesosa on glyfosaatti.

EU-parlamentti asettui komissiota vastaan: Glyfosaatista eroon vuoteen 2022 mennessä

24.10.2017 16.22

Sammeli Heikkinen

Kiistanalaisen glyfosaatti-rikkaruohomyrkyn myyntiluvasta Euroopan unionissa päätetään huomenna keskiviikkona.

EU-parlamentti päätti tänään tiistaina äänestyksen jälkeen ehdottaa, että glyfosaatin käyttö lopetetaan muutaman vuoden sisällä EU:ssa. Parlamentti kieltäisi aineen kotitalouskäytön heti ja käytön maataloudessa vuoteen 2022 joulukuuhun mennessä.

Parlamentti asettui näin EU-komissiota vastaan. Komissio nimittäin esittää, että glyfosaatin myyntilupaa unionissa jatkettaisiin keskiviikkona kymmenellä vuodella.

Glyfosaatista on väännetty EU:n elimissä yli vuoden. Viime vuonna jäsenmaiden vähemmistö kannatti komission ehdotusta myrkyn myyntiluvan jatkamisesta. Sen vuoksi päädyttiin vain lyhyeen jatkolupaan, joka on katkolla joulukuussa.

Komission ja parlamentin näkemys kasvimyrkyn turvallisuudesta on erilainen. Komissio painottaa Euroopan kemikaaliviraston ja Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen riskiarvioita, joiden mukaan glyfosaatin ei ole voitu aiheuttavan syöpää ihmisille.

Parlamentti taas painottaa YK:n kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen arviota, jossa glyfosaatti luetaan todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

Parlamentin päätöslauselma ei ole sitova. Glyfosaattiasiasta päätetään huomenna Euroopan neuvostossa jäsenmaiden äänestyksessä.

glyfosaatti  rikkaruohomyrkky  torjunta-aine  eu-parlamentti  eu-komissio 
Viite