Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EU torppasi Unkarin Rosatom-yhteistyön – Niinistö: Mitä Suomi tekee?

Ville Niinistö kysyy, kannattaako suurten puolueiden vielä pitää kiinni Rosatom-yhteistyöstä.

Ville Niinistö kysyy, kannattaako suurten puolueiden vielä pitää kiinni Rosatom-yhteistyöstä.

13.3.2015 11.28

Sammeli Heikkinen

Unkarin haave ydinyhteistyöstä Venäjän kanssa näyttää kaatuvan EU:n vastustukseen. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kysyy, miten tämä vaikuttaa Fennovoiman hankkeeseen, jolla on paljon yhteisiä piirteitä Unkarin ydinvoimapuuhailujen kanssa.

Unkari on sopinut venäläisen valtionkorporaation Rosatomin kanssa kahden ydinreaktorin ostamisesta 12,5 miljardin euron hintaan. Euroopan atomienergiayhteisö Euratom on vastustanut hanketta, sillä sopimuksen mukaan Venäjä olisi ollut ainoa ydinpolttoaineen toimittaja.

Financial Timesin mukaan (artikkelin lukeminen vaatii rekisteröitymisen) Euroopan komission on nyt kääntynyt samalle kannalle kuin Euratom. Käytännössä tämä merkitsisi sitä, että Unkarin on joko luovuttava hankkeesta tai yritettävä neuvotella siitä uusi sopimus Venäjän kanssa.

Ville Niinistö kysyy blogikirjoituksessaan, miten EU:n päätös vaikuttaa Fennovoiman voimalahankkeeseen, jonka "yhtäläisyydet ovat merkittävät" unkarilaisprojektin kanssa.

"Vihreät on tuonut samaa asetelmaa esille myös Suomen Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimalahankkeen osalta. Suomessakin polttoaineen toimitus on käytännössä vuosikymmeniä riippuvaista Rosatomista", Niinistö kirjoittaa.

Niinistön mukaan suurten puolueiden on nyt aika arvioida uudestaan, haluavatko ne edelleen sitoa Suomen Fennovoimaan.

"Yksinkertaisin tapa luopua Fennovoiman ja Rosatomin hankkeesta olisi tällä hetkellä se, että suomalaiset omistajat kunnissa ja valtionyhtiö Fortumissa luopuisivat osuuksistaan. Kysehän on pääosin julkisen sektorin hankkeesta."

ydinvoima  rosatom  Fennovoima 
Viite