Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Annakaisa Suni

politiikkaa kyläjuhlilla. Ydinvoimaa vastustavat aktivistit Kärnkraftfritt Bottenviken -verkostosta lauloivat ja Fennovoima jakoi vieressä lippalakkeja ja ilmapalloja Pyhäjoen Parhalahtipäivässä.Annakaisa Suni

politiikkaa kyläjuhlilla. Ydinvoimaa vastustavat aktivistit Kärnkraftfritt Bottenviken -verkostosta lauloivat ja Fennovoima jakoi vieressä lippalakkeja ja ilmapalloja Pyhäjoen Parhalahtipäivässä.

Fennovoima tarjoaa makkarat – Näin yhdistetään kyläjuhlat ja energiapolitiikka

6.6.2015 20.16

Annakaisa Suni

Parhalahden kylässä Pyhäjoella Pohjois-Pohjanmaalla järjestettiin tänään lauantaina neljättä vuotta peräkkäin Parhalahtipäivä. Oli näköalojen ihailua nosturista, hevosajelua ja iskelmälaulua, myynnissä huovutettuja käsitöitä ja metrilakua. Grillikojulla ei kuitenkaan tarvinnut ottaa lompakkoa esiin.

"Fennovoima tarjoaa makkarat", kertoi grillipihtejä käyttelevä ystävällinen urheiluseuralainen.

Parhalahtipäivä eroaa monesta muusta kyläjuhlasta siinä, että sen järjestää yhdessä kunnan ja kyläyhdistyksen kanssa ydinvoimayhtiö Fennovoima. Vajaan kymmenen kilometrin päässä Parhalahden koulusta Fennovoima on pakkolunastanut kiinteistöjä ja avohakannut sata hehtaaria metsää tulevan ydinvoimalan tieltä, vaikka pakkolunastuslupa ei ole vielä lainvoimainen.

"Ihmisten oikeustajuun ei mene se, että yksityistä omistusta on pakkolunastettu ja luovutetaan Rosatomin käyttöön samalla kun hallitusohjelmassa sanotaan, että strategisesti tärkeiden alueiden kauppa voidaan estää", sanoi Hanna Halmeenpää, ydinvoimalaa vastustavan Pro Hanhikivi ry:n varapuheenjohtaja ja tuore vihreä kansanedustaja tiedotustilaisuudessa aiemmin päivällä.

Fennovoiman on jätettävä rakentamislupahakemus ydinvoimalasta tämän kuun loppuun mennessä. Samaan aikaan Fennovoima on ilmoittanut luovuttavansa alueen Venäjän valtionyhtiö Rosatomin käyttöön. Rosatom omistaa suurimman osan Fennovoimasta, rakentaa ydinvoimalan ja toimittaa siihen polttoaineen.

Parhalahtipäivässä yhdistyivät kyläjuhla ja energiapolitiikka: paikalla olivat kylki kyljessä ydinvoimayhtiö sekä sitä vastustavat ja Hanhikiveä suojelevat kansalaisliikkeet.

Fennovoiman alueviestintäpäällikkö Heli Haikola kertoi, että ihmiset kyselevät ydinvoimalan aikataulusta. Hänen mukaansa keskustelu on kuitenkin viime vuosina vähentynyt. Parhalahtipäivänä vietetään Hakolan mukaan "mukava kesäpäivä yhdessä kyläläisten kanssa".

Kahden metrin päässä Fennovoiman teltasta Ruotsista tulleet kahdeksan aktivistia lauloivat ydinvoimaa vastaan. He sanoivat tekevänsä parhaansa pienillä resursseilla Fennovoiman PR-koneistoa vastaan.

"Moni ei tule puhumaan meille. Olemme tavanneet joitakin, jotka ovat todella kriittisiä ydinvoimalaa kohtaan, mutta suurin osa pitää matalaa profiilia", Kärnkraftfritt Bottenviken -verkoston Elisabeth Holmström sanoi.

Etäisyys saattoi johtua kielimuurista. Sisällä Parhalahden koulussa paikallisten perustaman Pro Hanhikiven valokuvaesitys Hanhikiven luonnosta keräsi paljon katsojia. Moni tuli tervehtimään ja onnittelemaan Hanna Halmeenpäätä.

Oulusta paikalle tullut Maan ystävät -aktiivi Tiina Riittinen sanoi, että moni paikallinen vastustaa sydämessään ydinvoimaa, mutta ei näytä sitä.

"Se kuuluu tähän pohjoispohjalaiseen mentaliteettiin että ollaan rauhallisesti, hiljaa, ei saa menettää kasvojaan eikä saa vastustaa äänekkäästi."

Fennovoiman jakamat ilmapallot, lippalakit ja rantapallot tekivät Parhalahtipäivässä hyvin kauppansa. Eräs mies vitsaili ottavansa lakin nopeasti "ennen kuin Halmeenpää tulee".

Pari vuotta kylässä asuneen Arja Kukkolan lapsilla oli käsissään Fennovoiman ilmapallot. Kukkolan mukaan ydinvoimalahanke on jo mennyt niin pitkälle ja siihen on satsattu niin paljon, että sen peruuttamisesta kärsisivät etenkin köyhät.

"Itse olen aina vastustanut ydinvoimaa, jätteiden loppusijoituksen takia", Kukkola sanoi.

energia  Fennovoima 
Viite