Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fennovoima / Flickr

Fennovoiman työmaa
Fennovoiman työmaalla Pyhäjoen Hanhikivellä työt ovat jo käynnissä. Kuva on otettu toukokuun 2016 lopussa.Fennovoima / Flickr

Fennovoiman työmaalla Pyhäjoen Hanhikivellä työt ovat jo käynnissä. Kuva on otettu toukokuun 2016 lopussa.

Fennovoimalla ei ole vielä loppusijoituspaikkaa ydinjätteelle

22.6.2016 13.02

Annakaisa Suni

Fennovoima ei ole valinnut loppusijoituspaikkaa Pyhäjoelle rakennettavan ydinvoimalan ydinjätteelle.

Fennovoima ja Posiva kertoivat tänään keskiviikkona, että Posivan tytäryhtiö toimittaa Fennovoimalle palveluita loppusijoituksen suunnittelemiseksi. Se ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että Fennovoiman ydinjäte sijoitettaisiin Posivan Eurajoelle louhittuun loppusijoituspaikkaan.

Fennovoima kertoo, että se tutkii alueita sekä Eurajoella että Pyhäjoella loppusijoituspaikoiksi. Paikka valittaisiin vasta 2040–luvulla.

Eduskunnan Fennovoimalle myöntämän periaatepäätöksen mukaan yhtiön tulee 30.6.2016 mennessä esittää joko sopimus ydinjäteyhteistyöstä nykyisten jätehuoltovelvollisten kanssa tai oman käytetyn polttoaineen loppusijoituslaitosta koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma.

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi nyt, täyttävätkö Fennovoiman keskiviikkona toimittamat tiedot periaatepäätöksen ehdon.

"Teemme arvion mahdollisimman pikaisesti. Puhutaan ennemmin viikoista kuin kuukausista", sanoo teollisuusneuvos Herkko Plit ministeriöstä.

Jos periaatepäätöksen ehto ei täyty, rakentamisluvan käsittely ei jatku. Plit ei halua vielä kommentoida, voiko Fennovoima siinä tapauksessa jotenkin pelastaa hakemuksensa.

Jos ministeriö katsoo ehdon loppusijoituksesta täyttyneen, rakentamisluvan käsittely jatkuu. Se voisi Plitin mukaan tulla valtioneuvoston päätettäväksi aikaisintaan vuoden 2018 alkupuolella.

Fennovoima 
Viite