Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Ananaksia
Mehukas juttu. Finnwatch on nostanut otsikoihin Suomessa myytävän ananasmehun valmistuspaikkojen työolosuhteet.freeimages.com

Mehukas juttu. Finnwatch on nostanut otsikoihin Suomessa myytävän ananasmehun valmistuspaikkojen työolosuhteet.

Finnwatch pelkää pahinta: jopa puolet rahoista pois

9.6.2015 10.37

Kati Pietarinen

Yritysvastuuta valvovan kansalaisjärjestö Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala kertoo, että ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatusrahoitus on jäädytetty ja tämän vuoden hakukierros on peruttu osana kehitysyhteistyörahoihin tehtyjä leikkauksia.

Tuki on Vartialan mukaan erityisen tärkeä monelle pienelle kansalaisjärjestölle. Esimerkkeinä Vartiala mainitsee Eettisen kaupan puolesta ry:n sekä Attacin, jotka ovat myös Finnwatchin jäsenjärjestöjä.

Finnwatchin oma kotimaan budjetti on 300 000 euroa, josta viestintä- ja globaalikasvatusrahoitus kattaa 60 000 euroa. Kun myös Finnwatchin jäsenjärjestöiltä leikataan 30–40 prosenttia tuista, he joutuvat todennäköisesti leikkaamaan Finnwatchille maksamaansa tukea. Järjestö voi pahimmassa tapauksessa menettää jopa yli puolet rahoituksestaan.

”Meitä on nyt neljä henkeä töissä. Jos pahin mahdollinen tulee, ja leikkaukset vaikuttavat myös ulkoministeriön ennen tukemiin EU-hankkeiden omavastuuosuuksiin, meidän henkilökunta puolittuu. On vaikea arvioida vielä, mihin kaikkeen se vaikuttaa, mutta todella pienillä resursseilla mennään.”

Vartiala pitää erityisen ongelmallisena sitä, että samaan aikaan kun leikataan yritysvastuujärjestöltä, hallitusohjelma lupaa 100 miljoonaa euroa lainamuotoiselle kehitysyhteistyölle. Sen arvellaan merkitsevän jo kertaalleen tehottomuuden vuoksi kuopattuja korkotukiluottoja, eli matalakorkoisten luottojen antamista suomalaisyritysten kehitysmaissa toteutettaville hankkeille.

”Sen sijaan, että tuettaisiin yritysvastuuta valvovia järjestöjä, joiden tuki on Suomessa muutenkin erittäin alhainen, ollaan viemässä loputkin rahat. Viime hallitusohjelmassa yritysvastuuta pidettiin keskeisenä, nyt siitä ei mainita mitään.”

Finnwatch tunnetaan esimerkiksi Rainbown, Pirkan ja Eldorado-tuotteita valmistavien thaimaalaisten ananasmehutehtaiden, Marimekon ja Iittalan lasituotteita valmistavien thaimaalaistehtaiden ja suomalaiskustantamojen käyttämien kiinalaiskustantamojen työntekijöiden oloja selvittäneistä raporteistaan.

Ulkoministeriöstä kerrotaan, että kehitysyhteistyörahoituksen leikkausten kohdistumisesta tiedotetaan tällä viikolla.

yritysvastuu  kehitysyhteistyö  budjetti  leikkaukset 
Viite