Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sakari Piippo / Valtioneuvoston kanslia

Jämpti ja pihi. Purasen tuntevat kuvailevat häntä tarkaksi jääviyskysymyksissä ja nuukaksi rahankäytössä. Sakari Piippo / Valtioneuvoston kanslia

Jämpti ja pihi. Purasen tuntevat kuvailevat häntä tarkaksi jääviyskysymyksissä ja nuukaksi rahankäytössä.

Hävittäjätsaari Lauri Puranen - miljardikauppaa valmistelevasta miehestä tiedetään vain vähän

26.10.2017 21.50

Jenni Leukumaavaara

Puolustusministeriön strategisten hankkeiden johtaja Lauri Puranen valmistelee miljardien eurojen
hävittäkauppoja.

MIKSI HÄNELLÄ ON VALTAA?

58-vuotias Lauri Puranen (kenraalimajuri evp) on tärkeässä roolissa Suomen puolustusvoimien suurimmissa varustehankinnoissa. Puranen on puolustusministeriön strategisten hankkeiden koordinaattori ja Suomen hävittäjähankintaa valmistelevan HX-hankkeen ohjelmajohtaja. Puranen on mukana myös Laivue2020-hankkeessa, jossa uusitaan puolustusvoimien taistelualukset.

Päätöksen hävittäjistä tekee eduskunta vuonna 2021. Hävittäjät maksavat Suomelle 7-10 miljardia euroa. Elinkaarikustannukset ovat kymmeniä miljardeja euroja.

MITEN KÄYTTÄÄ VALTAA?

Purasen kanssa työskennelleet kertovat hänen olevan helposti lähestyttävä. Hän on tarkka jääviyskysymyksissä. Kun Kaivopuistossa oli kesällä iso lentonäytös, Puranen katsoi sen perheensä kanssa veneestä, ettei tulisi sanomista, että hän olisi käynyt esimerkiksi jonkin hävittäjämyyjän ständillä.

Puranen seuraa visusti vastuualueidensa rahankäyttöä. Joskus jopa niin tarkasti, että se lähentelee pihiyttä, kuvailee Purasen kanssa työskennellyt.

”Puranen haluaa itse perehtyä asioihin, jolloin hän osaa haastaa asiantuntijat sopivilla kysymyksillä. Heidän on tehtävä valmistelutyö perinpohjaisesti”, kertoo toinen Purasen työskentelyä läheltä seurannut. 

Heikkoudeksi mainitaan suullinen esiintyminen, jos puhe ei ole hyvin valmisteltu ja moneen kertaan puhuttu.

”Joskus hänen ajatuksenkulkuaan on haastavaa seurata”, sanoo ilmavoimissa Purasen kanssa työskennellyt.
Purasella on myös tapa, joka saattaa hämmentää häntä tuntemattomia, kertoo entinen kollega.

”Kuunnellessaan esityksiä näyttää, että hän ei jaksa olla pitkään paikallaan, vaan silmät painuvat kiinni. Esityksen pitäjä saattaa luulla, että hän on nukahtanut. Hän kuitenkin kuuntelee puhujaa ja osaa poimia oleellisen esityksestä.”

URAN ALKU

Puranen valmistui kadettikoulusta vuonna 1983 ja suoritti yleisesikuntaupseerin tutkinnon 1995. Hän oli opiskeluaikoina – ja on edelleen – hyvin liikunnallinen ja moneen ehtivä. Purasen kerrotaan kuvailleen itseään ”hiihonopettajaksi”.

”Mutta jos piti purra purkkaa ja marssia samaan aikaan, ei onnistunut. Laurilla aina välillä vähän ajatus katkesi”, kuvailee entinen opiskelukaveri.

Puranen on hävittäjälentäjä. Hän on työskennellyt Lapin lennostossa ohjaajaupseerina ja lentueen päällikkönä sekä lennoston komentajana. Lisäksi hän on ollut pääesikunnan johtamisjärjestelmäpäällikkönä, esikuntapäällikkönä ilmavoimien esikunnassa, pääesikunnan logistiikkapäällikkönä sekä ilmavoimien komentajana.

URAN KÄÄNNEKOHTA

Vuonna 2014 Ilmavoimien komentajana sotilasuransa päättänyt Puranen siirtyi puolustusministeriöön virkamieheksi. Hävittäjälentäjänä hän tuntee hävittäjien tekniikan. Purasta pidetään yleisesti pätevänä nykyiseen tehtäväänsä.

”Hän on suorapuheinen henkilö, ei esitä mitään roolia. Hän on oma itsensä jokaisen henkilöryhmän kanssa, joten hänen toimintaa on helppo lukea. Uskoakseni myös poliitikot arvostavat tätä luonteenpiirrettä Purasessa”, Purasen kollega sanoo.

HX-ohjelmassa on mukana puolustusministeriö, ilmavoimien esikunta ja puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta. Purasen tehtävänä HX-hankkeessa on johtaa hallinnon alojen välistä tiedonvaihtoa ja pitää poliitikot ajan tasalla hävittäjäkauppojen vaiheista.

tulot

Vuonna 2015 Purasen tulot olivat 150 419 euroa, josta pääomatuloa 169 euroa.

PERHE JA HARRASTUKSET 

Puranen on naimisissa ja hänellä on kolme aikuista lasta. Puranen asuu Espoossa. Hän harrastaa tennistä, hiihtoa, laskettelua, pyöräilyä ja veneilyä.

puolustusmenot  puolustusministeriö  hävittäjähankinnat  budjetti 
Viite