Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Susanna Nordvall

YKSIN KOTONA? Kun päiväkotien ryhmäkoot kasvavat ja maksut nousevat tuntuvasti, jää yhä useampi lapsi kotihoitoon.Susanna Nordvall

YKSIN KOTONA? Kun päiväkotien ryhmäkoot kasvavat ja maksut nousevat tuntuvasti, jää yhä useampi lapsi kotihoitoon.

Hallitus vie lapsiperheeltä jopa satasia kuussa

18.5.2016 8.36

Riikka Suominen

Hallituksen säästöt laihduttavat toteutuessaan tuntuvasti pieni- ja keskituloisten lapsiperheiden kukkaroa.

Vihreän eduskuntaryhmä eduskunnan tietopalvelulta tilaaman arvion perusteella hallituksen kaavailemat säästöt vähentävät perheiden käytössä olevia tuloja jopa yli 200 eurolla kuukaudessa.

Laskelmassa on huomioitu päivähoitomaksujen korotukset, lapsilisän leikkaus, kilpailukykysopimuksen tuomat maksukorotukset, terveydenhuollon asiakasmaksujen korotusten vaikutukset ja opiskelijaperheiden osalta opintotuen leikkaukset. Luvuissa on huomioitu myös tuloveron kevennykset vuosille 2017-19.

Suurimmat vaikutukset syntyvät kilpailukykysopimuksesta. Siinä työn sivukuluja siirtyy työnantajalta työntekijän maksettavaksi ja leikataan julkisen sektorin lomarahoja.


Laskelmassa on kolme esimerkkiperhettä.

  1. Perhe, jossa on kaksi päiväkoti-ikäistä lasta ja kaksi keskituloista (palkka 3 300 euroa kuukaudessa) aikuista, joista toinen on julkisella sektorilla. Perheen käytetävissä olevat tulot pienenevät ensi vuonna 166 euroa kuukaudessa ja 227 euroa kuukaudessa vuonna 2019.
  2. Perhe, jossa 2 500 euroa kuukaudessa tienaava yksinhuoltaja, jolla yksi lapsi päivähoidossa ja toinen iltapäiväkerhossa. Perheen käytetävissä olevat tulot pienenevät ensi vuonna 63 euroa kuukaudessa ja 92 euroa kuukaudessa vuonna 2019.
  3. Perhe, jossa korkeakoulussa opiskeleva pariskunta, joista toinen osa-aikatöissä (660 euroa / kk) ja lapsi päivähoidossa. Perheen käytetävissä olevat tulot pienenevät ensi vuonna 141 euroa kuukaudessa ja 150 euroa kuukaudessa vuonna 2019. 


"Hallitusneuvotteluissa
hallitus linjasi, ettei veroja koroteta, koska se heikentäisi ostovoimaa. Nyt ostovoiman heikennykset kohdistuvat kohtuuttomasti pieni- ja keskituloisiin lapsiperheisiin", sanoo kansanedustaja Emma Kari (vihr).

Vihreiden mielestä päivähoitomaksujen korotukset pitä perua. Tuloja valtio voisi hankkia perustamalla päivähoitomaksuihin uuden ylimmän maksuluokka.

Kari toimii myös Helsingin varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtajana. Hänestä hallituksen päätökset rajata päivähoito-oikeutta, kasvattaa päivähoidon ryhmäkokoja ja nostaa päivähoitomaksuja ohjaavat naisia jäämään kotiin hoitamaan lapsia.

"On selvää tutkimusnäyttöä siitä, että lasten oppimispolkuun ja koko loppuelämään vaikuttaa hyvä ja laadukas varhaiskasvatus. Nyt politiikka toimii asiantuntijatietoa vastaan", Kari sanoo.


Helsingin yliopiston
sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo ei ole tutustunut selvityksen tuloksiin, mutta pitää lapsiperheiden tilannetta huolestuttavana.

”Pitäisi tutkia esimerkiksi sitä, mistä johtuu, että syntyvyys on laskussa viidettä vuotta. Tällaiset leikkaukset voivat vaikuttaa siihen, ettei lapsia haluta hankkia, koska se koetaan liian kalliiksi”, Hiilamo pohtii.

Hän muistuttaa, että lapsiperheiden asemaa vaikeuttaa myös heikko työllisyystilanne – erityisesti pitkäaikaistyöttömyys ja nuorten työttömyys.
Viite