

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Susanna Nordvall
YKSIN KOTONA? Kun päiväkotien ryhmäkoot kasvavat ja maksut nousevat tuntuvasti, jää yhä useampi lapsi kotihoitoon.
18.5.2016 8.36
Hallituksen säästöt laihduttavat toteutuessaan tuntuvasti pieni- ja keskituloisten lapsiperheiden kukkaroa.
Vihreän eduskuntaryhmä eduskunnan tietopalvelulta tilaaman arvion perusteella hallituksen kaavailemat säästöt vähentävät perheiden käytössä olevia tuloja jopa yli 200 eurolla kuukaudessa.
Laskelmassa on huomioitu päivähoitomaksujen korotukset, lapsilisän leikkaus, kilpailukykysopimuksen tuomat maksukorotukset, terveydenhuollon asiakasmaksujen korotusten vaikutukset ja opiskelijaperheiden osalta opintotuen leikkaukset. Luvuissa on huomioitu myös tuloveron kevennykset vuosille 2017-19.
Suurimmat vaikutukset syntyvät kilpailukykysopimuksesta. Siinä työn sivukuluja siirtyy työnantajalta työntekijän maksettavaksi ja leikataan julkisen sektorin lomarahoja.
Laskelmassa on kolme esimerkkiperhettä.
"Hallitusneuvotteluissa hallitus
linjasi, ettei veroja koroteta, koska se heikentäisi ostovoimaa. Nyt
ostovoiman heikennykset kohdistuvat kohtuuttomasti pieni- ja
keskituloisiin lapsiperheisiin", sanoo kansanedustaja Emma Kari (vihr).
Vihreiden mielestä päivähoitomaksujen korotukset pitä perua. Tuloja valtio voisi hankkia perustamalla päivähoitomaksuihin uuden ylimmän maksuluokka.
Kari toimii myös Helsingin varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtajana. Hänestä hallituksen päätökset rajata päivähoito-oikeutta, kasvattaa päivähoidon ryhmäkokoja ja nostaa päivähoitomaksuja ohjaavat naisia jäämään kotiin hoitamaan lapsia.
"On selvää tutkimusnäyttöä siitä, että lasten oppimispolkuun ja koko loppuelämään vaikuttaa hyvä ja laadukas varhaiskasvatus. Nyt politiikka toimii asiantuntijatietoa vastaan", Kari sanoo.
Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo ei ole
tutustunut selvityksen tuloksiin, mutta pitää lapsiperheiden tilannetta
huolestuttavana.
”Pitäisi tutkia esimerkiksi sitä, mistä johtuu, että syntyvyys on laskussa viidettä vuotta. Tällaiset leikkaukset voivat vaikuttaa siihen, ettei lapsia haluta hankkia, koska se koetaan liian kalliiksi”, Hiilamo pohtii.
Hän muistuttaa, että lapsiperheiden asemaa vaikeuttaa myös heikko työllisyystilanne – erityisesti pitkäaikaistyöttömyys ja nuorten työttömyys.
Tweet