Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Protesti. Hyöyaalto-verkosto vastustaa hakkuita Fennovoiman työmaalla Hanhikivenniemellä.

Protesti. Hyöyaalto-verkosto vastustaa hakkuita Fennovoiman työmaalla Hanhikivenniemellä.

Hanhikiven hakkuut loppusuoralla, aktivistit yhä paikalla

24.4.2015 15.35

Kati Pietarinen

Fennovoiman ydinvoimalan työmaan hakkuut Hankivenniemellä ovat loppusuoralla, paikalla olevien aktivistien estoyrityksistä huolimatta. Hyökyaalto-verkoston aktivistit saivat hidastettua hakkuita, mutta nyt yli 90 hehtaarin metsäalue on enimmäkseen kaadettu.

Hakkuista vastaa Lassila & Tikanoja -konserniin kuuluvat L & T Biowatti.

Nimetön henkilö on jättänyt anarkistien takku.net-sivulle viestin, jonka mukaan Lassila & Tikanojan autoja on poltettu Helsingissä torstain vastaisena yönä vastalauseena hakkuille. Poliisi vahvistaa autojen polton. Viestin mukaan auton polttajilla ei ole mitään yhteyksiä Hyökyaaltoon tai takku.netiin.

Hanhikivenniemelle myönnetty hakkuulupa ei ole vielä lainvoimainen. Meneillään on valitusaika maisematyölupapäätökseen tehdystä oikaisupyynnöstä. Ylen haastatteleman Raahen ympäristösihteerin Vesa Ojanperän mukaan töiden aloittamiseen on metsien hakkaamiseen on saatu oikeus jo ennen päätöksen lainvoimaisuutta.

Ylen mukaan Stora Enson piti alun perin hoitaa hakkuut, mutta se vetäytyi, perustellen päätöstään hakkuuluvan lainvoimattomuudella. Fennvoima-hanke ei ole vielä saanut myöskään rakentamislupaa. Se pitää hakea kesäkuun loppuun mennessä valtioneuvostolta. Fennvoiman viestinnästä arvellaan, että luvan käsittely kestää pari vuotta. Sitä ennen itse voimalan rakentamista ei voi aloittaa, mutta alueella on mahdollista tehdä vesi- ja maarakentamista.

Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiiri ja Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys vaativat hakkuiden keskeyttämistä. Järjestöjen mukaan Hanhikivenniemeltä on tunnettu erittäin uhanalaisen valkoselkätikan pesimäreviiri vuodesta 2014 alkaen, ja on mahdollista, että hakkuissa kaadetaan valkoselkätikan pesimäpuu. Tikkojen pesimäkausi on juuri alkanut.

”Hanhikivenniemen hakkuiden kiirehtimiselle ei ole mitään oikeaa tarvetta. Raivauksen tarkoitus on pönkittää mielikuvaa hankkeen etenemisestä”, järjestöjen kannanotossa todetaan. Hakkuut eivät koske niemen ranta-alueita, joista suuri osa jätetään Fennovoiman mukaan luonnontilaisiksi. Aktivistien mukaan merittävin osa alueesta raivataan. Ranta-alueilla on osakaskunnan omistamia mökkejä, joiden asukkaista osa vastustaa voimalahanketta. Alueen pakkolunastusprosessi on kesken.

”Viikon aikana on raivattu noin 90 hehtaarin kokoinen suorakulmio niemen keskelle. Joitain puita ja risuja on jäljellä, sitä siivotaan”, hakkualueen vieressä, satamaksi aiotulla ranta-alueella mielenosoitusleiriä pitävän Hyökyaalto-verkoston numeroon vastaava miesaktivisti arvioi. Hän ei halunnut kertoa nimeään.

Fennovoiman viestinnästä vahvistetaan, että kaikkiaan 94 hehtaarin hakkuut ovat loppusuoralla. Kyse on tulevan voimalaitoksen alueesta. Heinäkuussa raivataan vielä 30 hehtaarin suuruinen urakoitsijoiden teollisuusalue, jonka tontteja vuokrataan ja myydään yksityisille yrityksille. 

Vihreän Langan haastatteleman aktivistin mukaan puuhun kiivennyt aktivisti sekä työkoneen edessä seisseet henkilöt pysäyttivät hakkuut yhdellä metsäalueella vuorokaudeksi. Poliisi vei keskiviikkona yhden henkilön kuulusteltavaksi, koska hän oli seissyt työkoneen lähellä estääkseen sen toimintaa. Aktivistit eivät ole päättäneet, kuinka pitkään aikovat jatkaa mielenilmaustaan.

”Me ollaan täällä pysäyttämässä ydinvoimalahanketta, että työt lopetettaisiin ja koko Hanhikiven Fennovoima-projekti loppuisi”, aktivisti sanoo.

”Vaikka metsä on isolta osin kaadettu, mitään täysin pysyvää vahinkoa ei ole vielä tapahtunut. Metsä kasvaa takaisin ja linnut löytävät takaisin. Rakennustöitä ei ole tehty, yhtään kiveä ei ole vielä valettu. Hanke on vasta alussa, ja niin on sen vastustuskin. Vaikka yksi metsäläiskä on tuhottu, ei ole syy luovuttaa.”

Hyökyaalto-verkosto on Pro Hanhikivi -liikkeestä erillinen. Aktivistin mukaan liikkeillä on hyvät välit.

”Paikallisia käy tosi paljon osoittamassa tukea. Vastaanotto on tosi hyvä.”

Nimettömät henkilöt kertovat anarkistien takku.net-sivustolla polttaneensa Lassila & Tikanojan Etelä-Suomen liiketoimiston pihalla Helsingin Pohjois-Haagassa autoja protestoidakseen metsän kaatamista Pyhäjoella. Helsingin poliisista vahvistetaan, että yhtiön pihalla paloi torstain vastaisena yönä kaksi autoa ja myös kolmas tuhoutui palossa. Poliisi kertoi tutkivansa asiaa.

Takku.net-sivun tekstissä sanotaan, etteivät autojen polttajat ole osa Hyökyaalto-verkostoa tai takku.net-sivustoa. Hyökyaalto-verkoston aktivisti sanoo lukeneensa autojen polttamisesta netistä, mutta ei tiedä aiheesta mitään muuta.

Korjattu 24.4. klo 16.55. Korjattu tieto ydinvoimalan rakentamisluvan hakemisaikataulusta sekä ranta-alueiden maanomistussuhteista. 30 hehtaarin alue, jonka raivaamista suunnitellaan kseällä ei ole työmaa-alue vaan teollisuusalue.

Fennovoima  ydinvoima  mielenosoitus 
Viite