Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Helsinki jatkaa Fennovoiman rahoittajana – ja ilman omistajaohjausta

emmakari.fi

Emma Kari
"Fennovoimaa huonompaa hanketta saa hakea. Silti Helsinki on tässäkin hankkeessa mukana Vantaan energian kautta", sanoi aloitteen esitellyt vihreiden valtustoryhmän puheenjohtaja Emma Kari.emmakari.fi

"Fennovoimaa huonompaa hanketta saa hakea. Silti Helsinki on tässäkin hankkeessa mukana Vantaan energian kautta", sanoi aloitteen esitellyt vihreiden valtustoryhmän puheenjohtaja Emma Kari.

21.5.2015 11.21

Emmi Skytén

Helsingin kaupunginvaltuustossa äänestettiin eilen vihreiden aloitteesta, jossa vaadittiin, että Helsinki pyrkisi eroon Fennovoima-omistuksistaan. Valtuusto äänesti aloitetta vastaan, eli kaupunki jatkaa ydinvoimahankkeen rahoittajana.

Äänestystä edelsi tiukka väittely siitä, voiko kaupunginvaltuusto poliittisesti ohjata kaupungin omistamia yrityksiä. Aloitetta vastustaneet Osku Pajamäki (sdp) ja Lasse Männistö (kok) vetosivat kaupunginvaltuuston toimivallan riittämättömyyteen. Heidän mielestään osakkuusyhtiöihin ja omistajaohjaukseen liityvät asiat päätetään valtuustosalin sijaan kaupunginhallituksen konsernijaostossa, jossa vihreillä on puheenjohtajuus.

”Miksi tällainen kysymys tuodaan valtuustosaliin, kun täällä ei tästä asiasta voida eikä kuulu päättää?” Männistö kysyi.
Aloitetta kannattanut Tuuli Kousa (vihr) vastasi, että vaikka käytännössä konsernijaoston kautta hoidetaan omistajaohjausta, se toimii kuitenkin kaupunginvaltuuston mandaatilla. Kousan mukaan valtuusto siis päättää periaatteellisista linjoista.

Samassa kokouksessa äänestettiin Veronika Honkasalon (vas) aloitteesta, jossa ehdotettiin, että Helsinki aloittaisi neuvottelut omistajaohjauksesta Vantaan energian enemmistöosakkaan Vantaan kaupungin kanssa. Honkasalo kertoi, että myös Vantaan kaupunginvaltuustossa oli jätetty aloite Vantaan energian omistajaohjauksesta, mutta Vantaan kaupunginhallitus oli vastannut, että sen pitää kunnioittaa vähemmistöomistajaa eli Helsingin kaupunkia.

"Kunnat ovat siis päättäneet olla käyttämättä omistajaohjausta, koska heillä ei mielestään ole siihen oikeutta. Ehdotan, että aloitamme neuvottelut Vantaan kanssa saadaksemme omistajaohjauksen demokraattiselle tasolle", Honkasalo sanoi.

Myös Honkasalon aloite kaatui äänin 37-40.

helsingin kaupunginvaltuusto  vantaan energia  Fennovoima 
Viite