Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Mehr Demokratie (CC-BY-SA)

TTIP:n vastainen mielenosoitus Berliinissä
Ei kiitos. TTIP:tä on vastustettiin muun muassa Berliinissä viime vuoden toukokuussa.Flickr / Mehr Demokratie (CC-BY-SA)

Ei kiitos. TTIP:tä on vastustettiin muun muassa Berliinissä viime vuoden toukokuussa.

Kansalaisten vastustama investointisuoja

26.2.2015 20.28

Kati Pietarinen

EU:n Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa neuvottelemiin vapaakauppasopimuksiin sisältyvä investointisuoja on herättänyt erittäin voimakasta vastustusta.

Tammikuussa Euroopan komissio julkaisi analyysinsä palautteesta, joka oli annettu viimekeväiseen julkiseen nettikyselyyn TTIP-sopimukseen sisältyvästä investointisuojasta. Kyselyssä pyydettiin kommentteja 12 yksityiskohtaiseen kysymykseen investointisuojamekanismista. Komission kyselyyn tuli yli 150 000 vastausta, ennätysmäärä. Yleensä vastauksia tulee joitakin satoja.

Kommenteista ainakin 97 prosentissa investointisuojaa vastustettiin. Komission mukaan näissä vastauksissa oli valmis teksti, jonka kansalaiset olivat allekirjoittaneet ja lähettäneet erilaisten kampanjanettisivujen kautta. Lisäksi komissio sai noin 3000 yksilöllistä vastausta kansalaisilta sekä noin 450 vastausta erilaisilta organisaatiolta: esimerkiksi yrityksiltä, järjestöiltä ja tutkijoilta. Se, mikä osuus näistä vastaajista vastustaa investointisuojamekanismia, ei selviä suoraan komission 140-sivuisesta raportista.

Kansalaisjärjestö CEO kuitenkin listaa artikkelissaan, merkittäviä tahoja, jotka kyselyvastauksissaan kertoivat vastustavansa investointisuojaa. Investointisuojan vastustajiin kuuluu 120 eurooppalaistutkijan ryhmä, lukuisia valtio-omisteisia yhtiöitä, kansalaisjärjestöjä, parlamentteja ja parlamentaarisia elimiä, aluehallituksia ja ammattijärjestöjä. Vaikka yritysmaailman edustajien enemmistö puoltaa investointisuojaa voimakkaasti, on myös heidän joukossaan sen vastustajia.

vapaakauppa  TTIP  CETA  investointisuoja 
Viite