Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jenni Leukumaavaara

Pekka Haavisto vieraili keskiviikkona Tampereen Hervannassa. Jenni Leukumaavaara

Pekka Haavisto vieraili keskiviikkona Tampereen Hervannassa.

Kuka tulee vaaleissa kolmanneksi, Pekka Haavisto?

25.1.2018 19.58

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto on gallupien mukaan vahvin ehdokas presidentinvaalien toiselle kierrokselle, mikäli sellainen tulee.

Tylsiksi haukuttujen vaalien loppukirissä kielenkäyttö on koventunut ja istuva presidenttikin menettänyt jo hermonsa vaalitentissä.

Vihreän Langan haastattelussa Haavisto kertoo sisuuntuneensa valmiina annettuun ennakkoasetelmaan ja sanoo ymmärtävänsä valitsijamiesyhdistyksien ehdokkaita.


Vaalin kärkikaksikko Haavisto ja Sauli Niinistö ottivat yhteen tiistaina käydyssä Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien vaalitentissä.

Haavisto ihmetteli Niinistön kommenttia siitä, että aktiivimalliin puuttuminen presidenttinä olisi ollut ”naurettavaa”. Niinistö syytti Haavistoa sanojen tahallisesta väärinymmärtämisestä.

Populismistakin syytetty Haavisto on pitäytynyt kannassaan ja sanoo, että presidentinvaaleissa on syytä käydä arvokeskustelua.

”Aktiivimalli herätti paljon keskustelua ja epäilyksiä jo eduskunnassa ja perustuslakivaliokunnassa. Epäilys mallin toiminnasta on vain vahvistunut viime aikoina. Toivoisin, että valtakunnan johdossakin nousisi huoli siitä, että mahdollisesti syrjäytymiskehitystä lisätään ja huonosti toimeentulevien ihmisten toimeentuloa heikennetään”, Haavisto sanoo. 

Haavisto on aiemmin sanonut, että presidenttinä hän olisi pyytänyt juridisia arvioita ennen lain allekirjoittamista. On poikkeuksellista, että presidentti puuttuu lakiesityksiin tai jopa jättäisi hallituksen esityksen allekirjoittamatta.

Käytännössä sellaisessa tapauksessa laki palaisi eduskuntaan ja se säädettäisiin ilman presidenttiä. Presidentti voi halutessaan myös jättää lausuman lakiin. Näin Niinistö teki esimerkiksi Vaasan ruotsinkielisen sairaalapäivystyspäätöksen osalta.

Presidentti voi siis protestoida, vaikkei päätöstä pystyisikään pyörtämään.


Elinkeinoelämän valtuuskunta
julkaisi tällä viikolla selvityksen, jonka mukaan enemmistö suomalaisista toivoisi, että presidentillä olisi enemmän valtaa ja erotuomarin rooli jähmettyneessä päätöksenteossa.

Pitäisikö Haaviston mielestä presidentin valtaoikeuksia muuttaa niin, että esimerkiksi aktiivimalli olisi tyssännyt presidenttiin?

”En oikeastaan näe, että presidentin valtaa tarvitsisi lisätä tai käytäntöjä sinänsä muuttaa. Vaihtoehdot kuitenkin ovat olemassa. Eivät ne mitään tusinatavaraa saa olla, mutta ehkä juuri tällaisessa tilanteessa, jossa on kyse monen perheen toimeentulosta ja työttömistä, joilla kuitenkin on ihmisarvo.”


Näiden vaalien yhteydessä on puhuttu paljon siitä, että puolueet on häivytetty kampanjoista. Haavisto tunnistaa ilmiön ja arvelee sen voimistuvan.

Siis enemmän Niinistön ja Paavo Väyrysen kaltaisia päätöksiä hakea selkänojaksi vähemmän poliittiselta vaikuttavia kansanliikkeitä.  

”Sillä säästyy siltä oman puolueen kantoihin pitäytymiseltä. Itsekin olen saanut sitä selittää, jos en jossain asiassa ole vihreiden puolueohjelman kannalla.”

Toisaalta vihreiden hyvä kuntavaalitulos on Haaviston mukaan helpottanut vaalityötä etenkin pienillä paikkakunnilla.


Entä se vaaliveikkaus: kuka tulee presidentinvaaleissa kolmanneksi?

”En pysty sanomaan. Meillä on Väyrysen kanssa varmaan molemmilla hyvä loppukiri menossa. Väyrynen on kova nousija, tiedän sen hyvin kuuden vuoden takaa, mutta kyllä täälläkin loppuun asti painetaan.”

Vaalien ensimmäinen kierros käydään sunnuntaina. Mitä Pekka Haavisto tekee ensi viikolla?

”On aivan mahdollista, että Pekka Haavisto tekee vaalityötä ensi viikolla.”

Mistä muusta kuin aktiivimallista Haavisto ja Niinistö ovat eri mieltä? Kuinka paljon viisastelua mahtuu pääkaupunkiseudun mediaan? Mitä vaaliautossa pitää ehdottomasti olla? Kuuntele Vihreän Langan Puhekupla-podcast, niin saat tietää.

presidentinvaalit  politiikka  valta  eduskunta  aktiivimalli 




Viite