Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Langan blogaajaksi irakilaistoimittaja Haneen

Blip

Haneen
Blogi alkaa. Haneenin turvallisuuden vuoksi hänen sukunimeään ei kerrota eikä hänestä käytetä kasvokuvaa.Blip

Blogi alkaa. Haneenin turvallisuuden vuoksi hänen sukunimeään ei kerrota eikä hänestä käytetä kasvokuvaa.

13.1.2016 16.03

Kati Pietarinen

Irakilainen toimittaja, Suomeen turvapaikanhakijana saapunut Haneen aloittaa huomenna torstaina Vihreän Langan blogaajana.

25-vuotias Haneen on kotoisin Eufrat-joen varrella sijaitsevasta noin 300 000 asukkaan Fallujasta Bagdadin läheltä, mutta hän on asunut muissakin irakilaiskaupungeissa. Perhe joutui muuttamaan useita kertoja uhkausten vuoksi.


Pienikokoinen, pitkähiuksinen nainen suoritti nelivuotisen toimittajatutkinnon Tikritin kaupungissa. Opiskeluaikanaan hän kirjoitti juttuja paikalliselle sanomalehdelle.

”Ne käsittelivät esimerkiksi katulapsia, sitä, miten monet perheet pahoinpitelevät lapsiaan sekä paikallisia tapahtumia, kuten yliopiston juhlallisuuksia.”

Irakilainen media, kuten koko irakilainen yhteiskunta, on viimeisen vuosikymmenen aikana jakautunut voimakkaasti shiiojen ja sunnien alueisiin.

”Hallituksen tv-kanava on shiiakanava, seurasimme sitä vain, kun halusimme tietää esimerkiksi helteiden takia myönnettävistä vapaapäivistä. Muuten sunnit seuraavat sunnimediaa ja shiiat shiiamediaa. Vain musiikkia soittavat radiokanavat ovat yhteisiä.”

Haneen itse seurasi lähinnä muita kuin irakilaisia arabiankielisiä kanavia.


Irakissa journalismia ei pidetä kunniallisena ammattina naisille, koska nuoret naiset joutuvat usein maksamaan alan työpaikoista suostumalla suhteisiin vanhempien, vaikutusvaltaisten tuottaja- tai toimittajamiesten kanssa, Haneen kertoo. Silti naistoimittajiakin on.

”Minullekin kerran tarjottiin töitä suhdetta vastaan. Revin työsopimuksen.”

Toimittajanaisten huonon maineen vuoksi Haneenin isä vastusti uravalintaa. Hän kielsi tytärtään ottamasta vastaan työtarjousta tv-kanavalla.

”Itkin, että haluan tehdä tätä työtä, tämä on unelmani. Pari viikkoa myöhemmin juuri sen tv-aseman rakennukseen hyökättiin ja kaikki paikalla olevat ammuttiin. Sen jälkeen saapui vielä autopommi, joka sytytti rakennuksen tuleen.” 


Valmistuttuaan
Haneen työskenteli joidenkin kuukausien ajan Bagdadissa sanomalehdelle, johon kirjoitti kriittisesti hallituksesta. Se herätti sekä viranomaisten että aseryhmien vihan. Uhkausten vuoksi Haneen jätti työnsä.

”Sen jälkeen isä vaati jopa poistamaan kirjoittamiani Facebook-statuksia, koska hän oli huolissaan minusta.”

Blogia irakilaistoimittaja ei ole aiemmin kirjoittanut, eikä genre ole Irakissa suosittu, hän kertoo. Ensimmäisessä Vihreän Langan blogitekstissään Haneen kertoo taustastaan sekä Isisin aiheuttamasta traumaattisesta lähdöstään Irakista.

Vastaisuudessa Haneen aikoo kirjoittaa kotimaan muistoistaan, uudesta elämästään Suomessa sekä verrata esimerkiksi sitä, millaisia vapauksia naisilla on Suomessa ja Irakissa, mitä eroja lasten kasvatuksessa on, ja miten lemmikkieläimiin suhtaudutaan eri maissa. Tekstit ilmestyvät Langan sivuilla kahden viikon välein.

Blogissa vierailee mahdollisesti kevään mittaan Haneenin vanhempi sisko. Hän valmistui yliopistosta tietojenkäsittelijäksi, ja kirjoittaa parhaillaan näytelmää matkastaan Eurooppaan.

Matkan muistelu saa sisarukset kyyneliin: ensimmäisellä Välimeren ylityksellä alus upposi, ja pelastustöihin tulleet Turkin rannikkovartijat veivät matkustajat Turkkiin vankilaan. Siskokset joutuivat kaaoksessa eroon toisistaan. He tapasivat uudestaan vasta saavuttuaan Suomeen syyskuun lopulla.

Siskokset elävät parhaillaan Espoossa kotimajoituksessa kahden suomalaisperheen luona.


Lisää aiheesta:Viite