Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

#metoo-kampanjasta muutoksia myös politiikkaan ja lakeihin?

20.10.2017 14.28

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden eduskuntaryhmä ottaa kantaa viime päivien #metoo-kampanjaan, jossa ihmiset ovat sosiaalisessa mediassa kertoneet kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä. 

Ryhmän tiedotteessa sanotaan, että seksuaalinen häirintä on saatava kitkettyä niin työpaikoilta, kouluista, kaduilta, verkkokeskusteluista kuin harrastustoiminnastakin.

Kansanedustaja Ville Niinistö sanoo, että poliitikoilla on vastuu pitää huoli siitä, että julkisen sektorin ammattilaiset saavat tehdä työnsä rauhassa häirinnältä.

Outi Alanko-Kahiluoto muistuttaa, että tyttöjen kohtaama ahdistelu ja väkivalta vaativat erityistä huomiota.

”Kynnys hakea apua on korkea eikä huonojen kokemusten jälkeen aikuisiin välttämättä luoteta. Kouluissa ja nuorisotaloissa on oltava henkilökuntaa ja osaamista havaita ahdistelu ja antaa nuorelle tämän tarvitsemaa tukea.”

Alanko-Kahiluodon mukaan esimerkiksi toimiva oppilashuolto ja psykologipalvelut ovat tärkeitä.

Ozan Yanar vaatii, että Suomeen on perustettava lisää turvakoteja ja auttavia puhelinlinjoja, jotta väkivaltaa kokeneet naiset saavat apua.

”Myös lainsäädännöllä on vaikutusta asenneilmapiiriin. Vihapuhetta katsotaan tällä hetkellä sormien läpi ja se ylläpitää myrkyllistä ilmapiiriä, jossa on hyväksyttävää hyökätä rajusti naisia ja vähemmistöjä kohtaan julkisessa keskustelussa. Siitä on lyhyt matka muuhun häirintään”, sanoo puolestaan Emma Kari.

Jani Toivola nostaa keskusteluun transnaiset, jotka ovat jääneet tässä keskustelussa varjoon.

”Meillä on translaki, joka loukkaa yksilön koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta. Tällainen lainsäädäntö ylläpitää valta-asetelmia ja luo kulttuuria, joka mahdollistaa häirinnän ja väkivallan teot. Uusi translaki olisi konkreettinen toimi, jolla vahvistaisimme naisten oikeutta koskemattomuuteen”, Toivola sanoo.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen haastaa kaikki puolueet ottamaan käyttöön häirintäyhdyshenkilöt puoluekokouksissa ja tekemään työtä sen eteen, että poliittinen vaikuttaminen tapahtuu turvallisessa tilassa.

seksuaalinen ahdistelu  seksuaalivähemmistöt  tasa-arvo  Vihreät 
Viite