Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tornion kaupunki

rajakaupunki. Suomen ensimmäinen turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus on tarkoitus avata Tornioon ensi viikolla.Tornion kaupunki

rajakaupunki. Suomen ensimmäinen turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus on tarkoitus avata Tornioon ensi viikolla.

Miksi turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus on suljettu?

18.9.2015 14.42

Annakaisa Suni

Tornioon on tarkoitus avata tiistaina järjestelykeskus turvapaikanhakijoiden rekisteröinnin helpottamiseksi. Keskus perustetaan tyhjillään olevaan lukioon. Hallitus kertoi tänään perjantaina tiedotustilaisuudessa, että Suomeen odotetaan tämän päivän aikana saapuvan jopa tuhat turvapaikanhakijaa.

Sisäministeriön torstaina lähettämän tiedotteen mukaan turvapaikanhakija "velvoitetaan oleskelemaan rekisteröinnin ajan keskuksessa, jollei hänen terveydentilaansa liittyvä tai muu tärkeä henkilökohtainen syy muuta edellytä". Ihmiset eivät siis saa poistua keskuksesta. Sinne ei myöskään saa tulla vierailijoita.

Turvapaikanhakijat haluavat rekisteröityä, jotta he voisivat saada päätöksen turvapaikasta. Miksi pitkän matkan kulkeneet ihmiset siis täytyy sulkea rakennukseen?

Ylijohtaja Jaana Vuorio Maahanmuuttovirastosta sanoo, että hallittu rekisteröinti on turvapaikanhakijoiden omaksi parhaaksi.

"Hakija pysyisi siellä ja olisi saapuvilla, jotta hän pääsisi sitten eteenpäin. Järjestelykeskukseen ei pääse ulkopuolisia vieraita. Siellä on työrauha viranomaisilla, ja hakijoilla pitkän matkan jälkeen mahdollisuus levätä", Vuorio sanoo.

Järjestelykeskus ei ole säilöönottokeskus, korostavat sekä Vuorio että asiaa valmistellut lainsäädäntöneuvos Tiina Sinkkanen sisäministeriöstä.

Järjestelykeskusta ylläpitää Punainen Risti. Poliisi vastaa siellä turvapaikanhakijoiden rekisteröinnistä ja ylläpitää järjestystä. Ihmiset ovat järjestelykeskuksessa korkeintaan seitsemän vuorokautta, minkä jälkeen heidät siirretään vastaanottokeskuksiin.

Sinkkasen mukaan suljettuun järjestelykeskukseen voidaan majoittaa myös perheitä ja yksin tulevia lapsia. Etusija varsinaisiin vastaanottokeskuksiin pääsylle annetaan kuitenkin todennäköisesti lapsille ja lapsiperheille. Ihmisten haavoittuva asema, mahdolliset traumat ja henkilökohtaiset tarpeet selvitetään viimeistään vastaanottokeskuksessa.

"Ihan kaikkia mahdollisia palveluita ei pystytä järjestämään, jos ihminen on päivän tai kaksi järjestelykeskuksessa."

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen puolestaan sanoo, että järjestelykeskus on suljettu, koska niin on kirjattu lakiin. Järjestelykeskuksista säädetään ulkomaalaislaissa ja vastaanottolaissa.

"Meille ei ole pääkysymys, että lähdetään liikkumista rajoittamaan", Kolehmainen sanoo.

Hänen mukaansa siirryttäessä sisään ja ulos keskuksesta tehdään turvatarkastus.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, että henkilö, jolla ei ole maahantulon edellytyksiä, voitaisiin palauttaa suoraan järjestelykeskuksesta. Pikakäännytykset voisivatkin selittää sen, miksi keskus on suljettu.

Sisäasianministeriön mukaan lyhyinkin menettely turvapaikan tarpeen selvittämiseksi kestää kuitenkin kahdeksan päivää. Järjestelykeskuksessa turvapaikanhakija saa lain mukaan viettää korkeintaan seitsemän päivää.

pakolaisuus  turvapaikanhakijat 




Viite