Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Benedek Jávor
Varoitus. Benedek Jávorin mukaan EU-maiden ei kannata kaulailla Venäjän kanssa edes energia-asioissa. Iiro Törmä

Varoitus. Benedek Jávorin mukaan EU-maiden ei kannata kaulailla Venäjän kanssa edes energia-asioissa.

Mitä Unkarista pitäisi tietää, Benedek Jávor?

9.3.2015 8.15

Kati Pietarinen

Olet vihreän unkarilaisen Vuoropuhelu Unkarille -oppositiopuolueen meppi. Unkarista on kirjoitettu melko paljon viime vuosina. Mistä ei tiedetä tarpeeksi?

Maata hallitseva Fidesz-puolue avautuu itään, Venäjän, Kiinan sekä Kaukasuksen suuntaan. Unkarin vanhaa riippuvuutta venäläisestä kaasusta ja ydinpolttoaineesta pitäisi askel askeleelta vähentää, mutta Fidesz on liittoutunut kaasu- ja ydinvoimapoliittisesti Venäjän kanssa: se on sille ase Eurooppaa vastaan. Nyt rakennettavat siteet on vaikea katkaista, vaikka hallitus vaihtuisi.

Hallitus on ajanut läpi tasaveron, leikkauksia sosiaalitukiin ja rajoittanut koulutusmahdollisuuksia. 10 miljoonasta unkarilaisesta yli 3 miljoonaa elää köyhyysrajalla. Hallitus vastaa sosiaalisiin jännitteiden kasvuun kriminaalipolitiikalla. Samalla valtavia korruptiotapauksia ei tutkita.

Unkari sopi viime vuonna Rosatomin kanssa maan ainoan ydinvoimalan laajentamisesta. Mitä yhtäläisyyksiä näet Fennovoima-hankkeeseen?

Euroopan riippuvuus Venäjästä ei ole kannatettava asia, varsinkaan tilanteessa, jossa Ukrainassa käydään selkeästi sotaa. Siinä mielessä myös suomalaishanke voi olla kyseenalainen.

Muuten unkarilainen hanke on paljon ongelmallisempi: se on täysin veronmaksajien rahoittama, ja sitä varten otetaan 10 miljardin euron laina Venäjältä. Se sitoo Unkaria yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Olen laskenut, ettei hanke koskaan maksa itseään takaisin. Hankkeen dokumentit ovat salaisia eli korruptioriski on erittäin suuri.

Oikeistopopulistisella Fideszillä on ollut parlamentissa vuodesta 2010 kahden kolmasosan superenemmistö, jolla se pystyi muuttamaan perustuslakia. Helmikuun täytevaaleissa Fidesz menetti sen. Millainen merkitys sillä on?

Se on psykologisesti erittäin tärkeää: voittamattoman Fideszin myytti on särjetty. Jos vasemmisto-oppositio löytää oikean strategian, se voi päihittää Fideszin parlamenttivaaleissa 2018. Hankalaksi asian tekee se, että vasemmiston pitäisi päihittää Fideszin ja äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen yhteiskannatus.

Tänä talvena Unkarissa on ollut suuria hallituksen vastaisia mielenosoituksia. Ne alkoivat hallituksen esittämästä internetverosta, joka sitten peruttiin. Mikä merkitys protesteilla on?

Protestiliike vaikutti aluksi merkittävältä sosiaaliselta voimalta, nyt sen hetki vaikuttaa olevan ohi. On tärkeä saada liikkeelle niitä ihmisiä, jotka eivät luota politiikkaan, ja jotka eivät koe puolueiden edustavan itseään. Ensi vaaleissa ratkaisu voi olla oppositiopuolueiden ja kansalaisliikkeiden löyhä yhteenliittymä.

ydinvoima  Venäjä  unkari 
Viite