Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jäähyväispuhe. Ville Niinistö on johtanut vihreitä täydet kolme kaksivuotiskautta.

Jäähyväispuhe. Ville Niinistö on johtanut vihreitä täydet kolme kaksivuotiskautta.

Niinistö jäähyväispuheessaan: Vihreät on jo koko maan puolue

17.6.2017 10.53

Riikka Suominen

Puoluekokouksen avaus Tampereen Sampolan koululla lykkääntyi lauantaina aamupäivällä parilla minuutilla. Syynä olivat pitkät suosionosoitukset, jotka Ville Niinistö sai jo kun hän nousi lavalle avaamaan kokouksen. Puoluejohtajan roolista tänään väistyvä Niinistö teki sen viimeistä kertaa puheenjohtajan roolissa.

Kuusi vuotta puoluetta johtanut Niinistö on ansainnut suosionsa vihreiden hyvillä kannatusluvuilla. Ärhäkkänä oppositiojohtajana Niinistön sanavalmius ja argumentointi on viime vuosina päässyt oikeuksiinsa. Hän on laaja-alainen poliitikko, joka keskittyy isoihin poliittisiin kuvioihin.

Niinistö on tämän hetken puoluejohtajista pisimpään istunut. Poliittisia vastustajia on ärsyttänyt Niinistön tunteellinen puhe inhimillisyydestä. Jäähyväispuheessakin hän puhui solidaarisuudesta, äitiyspakkauksista ja merikotkista.

"Ajatus siitä, että rakennamme Suomesta joka päivä parempaa lapsillemme, ei ole vanhentunut. Ihmisarvo on jakamaton ja että ihmisarvo kuuluu ihan jokaiselle. Ajatus siitäkään ei ole vanhentunut."

Äänestäjiä ja vihreiden jäseniä vahva arvopuhe on miellyttänyt. Vihreiden kannatus on noussut Niinistön kaudella ennätyksellisen korkeaksi. Kyselyissä häntä pidetään onnistuneimpana oppositiojohtajana.

Eikä Niinistö malttanut jäähyväispuheessaankaan olla sivaltamatta hallitusta.

"Sipilän hallituksen politiikka on ollut lyhytnäköistä. Siinä valtion budjetin luvut on asetettu ihmisten hyvinvoinnin ja tulevaisuuteen investoimisen edelle."

Niinistö nosti vihreiden ansioksi sen, että politiikassa puhutaan nyt niin paljon koulutuksesta.

Lisäksi hän muistutti vihreiden tavoitteesta nousta pääministeripuolueeksi.

Niinistö ei antanut lauantaina selkeitä ohjeita seuraajalleen.

Jotain voi lukea painotuksesta siitä, että vihreiden kuntavaalivoitto tuli tasaisesti koko maassa. Kouvolassa kannatus kolminkertaistui ja Nokialla vihreät nousivat suurimmaksi puolueeksi.

"On myöhäistä kysyä miten tehdä vihreistä koko maan puolue, me olemme sitä jo. Kuntavaalivoitto tehtiin tasaisesti koko maassa."

Niinistö muistutti, ettei vihreiden kannata asettaa kaupunkeja ja maaseutua vastakkain.

"Vastakkainasettelu on muiden puolueiden keinotekoinen tavoite, ei vihreiden."

Aplodit puheen loputtua kestivät kaksi minuuttia ja laantuivat vasta, kun Niinistö muistutti kokouksen aikataulusta.

ville niinistö 
Viite