Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sakari Piippo, Valtioneuvoston kanslia

Timo Soini
Paavin linjalla? Ulkoministeri Timo Soini (ps) sanoo haluavansa auttaa pakolaisia.Sakari Piippo, Valtioneuvoston kanslia

Paavin linjalla? Ulkoministeri Timo Soini (ps) sanoo haluavansa auttaa pakolaisia.

Paavin vetoomus ei saa Soinia muuttamaan linjaansa

8.9.2015 16.28

Annakaisa Suni

"Olen samaa mieltä paavin kanssa", sanoo ulkoministeri Timo Soini (ps) Vihreälle Langalle.

Katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus vetosi viikonloppuna katolisiin seurakuntiin pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Paavi kehotti jokaista seurakuntaa ottamaan vastaan yhden pakolaisperheen.

"Suljetut perheet, suljetut ryhmät, suljetut seurakunnat ja suljetut valtiot ovat lähtöisin meistä. Niillä ei ole mitään tekemistä Jumalan kanssa", paavi sanoi.

Lanka kysyi katolisuudestaan tunnetulta Soinilta, miten paavin kehotus vaikuttaa häneen.

"Se on vahvistanut omaa ajattelua. Olen samaa mieltä paavin kanssa."

Eli miten Suomessa voitaisiin toimia?

"Varmaan molemmat katoliset seurakunnat noudattavat Pyhän Isän neuvoa."

Aiotteko itse esimerkiksi majoittaa ihmisiä?

"En koskaan levittele kotiani enkä perhettäni koskevia asioita julkisuudessa."

Ulkoministeri Soini sanoi eduskunnassa toimittajille haluavansa tukea pakolaisia, joilla ei ole varaa ostaa matkaa Eurooppaan.

"Haetaan pakolaisleireiltä niitä ihmisiä, joilla on pakolaisstatus. Naisia ja lapsia, ihmisiä, joiden turvapaikka-asia on käsitelty ja todettu, että he täyttävät kriteerit", Soini sanoi.

Käytännössä Soini viittaa siis kiintiöpakolaisiin. Suomi on viime vuosina vastaanottanut 750–1 050 pakolaisstatuksen saanutta ihmistä pakolaisleireiltä vuosittain.

Soinin mukaan kiintiötä ei ole syytä korottaa, vaikka maailman pakolaistilanne on pahentunut.

Itse asiassa perussuomalaiset ajaa pakolaiskiintiön leikkaamista ja kyseenalaistaa, onko koko järjestelmä enää mielekäs.

Samaan tapaan perussuomalaiset on kertonut haluavansa auttaa maailman hädänalaisia ihmisiä näiden kotimaassa, mutta ajanut suuria leikkauksia kehitysapuun.

Huomenna keskiviikkona hallitus keskustelee turvapaikanhakijoista. Kiintiöpakolaisista poiketen he ovat ihmisiä, jotka tulevat itse EU:hun ja joiden oikeus pakolaisstatukseen punnitaan täällä. Heitä kuolee tuhansittain EU:n rajoilla, koska laillisia ja turvallisia reittejä Eurooppaan ei käytännössä ole.

Euroopan komissio ehdottaa, että turvapaikanhakijoita jaettaisiin eteenpäin EU:n rajavaltioihin kohdistuvan paineen helpottamiseksi. Perussuomalaiset vastustavat hallituksessa Suomen osallistumista ihmisten vastaanottamiseen.

Perusporvarihallitus päätyi aiemmin kannattamaan turvapaikanhakijoiden jakamista, mutta vain, jos maat vastaanottavat ihmisiä vapaaehtoisesti.

pakolaisuus 


Lisää aiheesta:Viite