Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Sormi tietokoneen näppäimistöllä
Seurannassa? Sähköisiä oikeuksia valvova Effi varoittaa poliisivaltiosta.freeimages.com

Seurannassa? Sähköisiä oikeuksia valvova Effi varoittaa poliisivaltiosta.

Poliisi ja Microsoft pelottavimmat isoveljet

2.2.2015 8.32

Lasse Leipola

Poliisihallitus, poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja teknologiayritys Microsoft "palkittiin" lauantaina vuoden 2015 Isoveli-palkinnoilla. Sähköisiä kansalaisoikeuksia valvova Effi jakaa palkinnot vuosittain.

Microsoft sai palkintonsa yhteistyöstä NSA:n ja muiden viranomaisten kanssa "viattomienkin ihmisten" sähköpostien ja Skype-puheluiden seurannassa. Poliisihallituksen kyseenalaiseksi ansioksi laskettiin syyttömienkin ihmisten tietojen rekisteröiminen.

Yksilösarjan voitti "ylivoimaisesti" Mikko Paatero, jonka palkintoperustelussa katsottiin ajavan Suomea kohti poliisivaltiota.

”Paateron linja on harvinaisen selkeä: poliisit ovat hyviä, muut enemmän tai vähemmän pahoja, joten poliisilla pitää olla pääsy kaikkien ihmisten kaikkeen tietoon, eikä toisaalta poliisia pidä turhaan häiritä väärinkäytösepäilyillä tai muulla sellaisella”, tiedotteessa todetaan.

Positiivisen Winston Smith -palkinnon sai kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr).

"Olen otettu ja yllättynyt tunnustuksesta. Työssäni olen pyrkinyt puolustamaan yksityisyydensuojaa ja muita tietoyhteiskunnan perusoikeuksia. Panokseni on kuitenkin vaatimaton verrattuna vaikka edesmenneeseen Ville Oksaseen tai Jyrki Kasviin", Tynkkynen sanoo

"Huoli turvallisuudesta on saanut monet vaatimaan rajoituksia kansalaisten perusoikeuksiin. Pää kannattaa nyt pitää kylmänä: vapaan yhteiskunnan perustuksia ei saa murentaa hätäisesti ja köykäisin perustein. Päättäjien pitää torjua urkintalaki ja rakentaa Suomesta digitaalisten oikeuksien turvasatama."

digioikeudet 
Viite