Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sakari Piippo / Valtioneuvoston kanslia

Olli Rehn
Ministerin ratkaisu. Elinkeinoministeri Olli Rehnin on nyt punnittava tarkkaan pääoman vapaan liikkuvuuden ja kansallisen turvallisuuden välillä.Sakari Piippo / Valtioneuvoston kanslia

Ministerin ratkaisu. Elinkeinoministeri Olli Rehnin on nyt punnittava tarkkaan pääoman vapaan liikkuvuuden ja kansallisen turvallisuuden välillä.

Professori Fennovoimasta: Pelkkä muodollisten ehtojen täyttyminen ei riitä

1.7.2015 16.38

Emmi Skytén

Eurooppaoikeuden professori Juha Raition mukaan on hyvin mahdollista, että Fennovoiman rakentamislupahakemus ei tule täyttämään periaatepäätöksen ehtoja.

Raition mukaan uuden osakkaan, kroatialaisen Migrit solarna energijan torjuminen ei olisi EU-oikeuden vastaista.

Periaatteessa EU-oikeuden mukaan jäsenmaat eivät voi syrjiä toisien EU-maiden yrityksiä kansallisuuden perusteella, vaan kotimaisia yrityksiä koskevat säännöt pitää rinnastaa kaikkiin EU- tai EFTA-maiden yrityksiin. Sääntö perustuu EU:n periaatteeseen pääoman vapaasta liikkuvuudesta ja vapaasta sijoittautumisoikeudesta.

”Jos kuitenkin käy ilmi, että uusi osakas, Migrit solarna energija, on tosiasiassa bulvaani, jonka rahat tulevat Venäjältä, tilanne muuttuu täysin. Silloin tämä on kansallisen turvallisuuden kysymys, joka perustuu huoltovarmuuden turvaamiseen. Se menee pääoman vapaa liikkuvuus -pohdinnan ohi”, Raitio painottaa.

”Suomen kädet eivät ole sillä tavalla sidotut, että kroatialainen yritys olisi pakko hyväksyä ainoastaan kotipaikkansa perusteella. EU:ssakin mennään tosiasiat edellä – pelkkä muodollisten ehtojen täyttyminen ei riitä”, Raitio uskoo.

Raitio korostaa työ- ja elinkeinoministeriön harkintavaltaa luvan myöntämisessä. Sen tehtävä on nyt tasapainoilla EU:n pääoman vapaan liikkuvuuden ja kansallisen turvallisuuden välillä.

”Työ- ja elinkeinoministeriö joutuu miettimään sitä, miten se toimii sen jälkeen, kun on saatu selville, mikä tämä yllättävä kroatialaisyritys on. On kyllä kyseenalaista, täyttyykö kotimaisuusehto, jos kyseessä on venäläistaustainen bulvaani.”

Fennovoima  Migrit Solarna 
Viite