Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Uusi vihollinen? Armeija ottaa ilmastonmuutoksen vihdoin tosissaan.Sammeli Heikkinen

Uusi vihollinen? Armeija ottaa ilmastonmuutoksen vihdoin tosissaan.

Puolustusvoimatkin myöntää: ilmastonmuutos on turvallisuusuhka

25.4.2018 20.31

Riikka Suominen

Puolustusvoimat on havahtunut ilmastonmuutoksen Suomelle aiheuttamaan turvallisuusuhkaan.

Tällä viikolla järjestettiin ensimmäinen ilmastonmuutokseen keskittynyt maanpuolustuskurssin erikoiskurssi. Sille kutsuttiin 55 suomalaista vaikuttajaa: kansanedustajia, liike-elämän ja ympäristöjärjestöjen johtoa, virkamiehiä, tutkijoita ja päätoimittajia.

Puolustusvoimat järjestää vastaavia erikoiskursseja muutaman vuodessa. Teemaksi valittiin ensimmäistä kertaa ilmastonmuutos maanpuolustuskurssien johtajan Mika Kalliomaan aloitteesta.

Hän ymmärsi viime vuonna, että ilmastonmuutoksen vaikutukset – hupeneva juomavesi ja viljelymaa, romahtavat kalakannat, energiakriisi ja taloudellisen romahduksen riski – vaikuttavat myös Suomen turvallisuuteen.

”Sotilaana päätelmäni oli, että jos pahimmat ennusteet käyvät toteen, siitä syttyy sota. Velvollisuuteni upseerina on ennaltaehkäistä tätä kehitystä.", Kalliomaa sanoo Vihreälle Langalle.

Puolustusvoimat ei ole aiemmin arvioinut tehtävänsä liittyvän ilmastonmuutokseen. Armeijan tuoreimmassakaan tilannekuvassa ei ilmastonmuutoksen vaikutuksia Suomen turvallisuudelle mainita, lähde puolustusvoimista kertoo.

Kalliomaa painottaa, että vaikka ilmastonmuutoksen hilitsemiseksi pitää tehdä kaikki mahdollinen, liittyy puolustusvoimien rooli sopeutumiseen. Sopeuttavilla toimilla on vältettävä pahin skenaario eli sodan syttyminen.

”Ilmastonmuutoksen myötä jotain tapahtuu väistämättä. Sanomme nyt ääneen että ilmastonmuutos on myös turvallisuuskysymys.”

 

Sen, mikä on puolustusvoimien rooli lämpenevässä maailmassa, päättävät poliitikot. Sotilaallinen maanpuolustus voi karuimmillaan tarkoittaa, että sotilaat puolustavat Suomen rajoja maahan pyrkiviltä sadoilta tuhansilta tai jopa miljoonilta ilmastopakolaisilta.

Puolustusvoimien yksi tehtävä on avustaa muita viranomaisia. Jo nyt armeija auttaa tulvantorjunnassa, myrskytuhojen raivauksessa ja vuoden 2015 pakolaisten vastaanotossa.

Vastaavia virka-apupyyntöjä tulee tulevaisuudessa todennäköisesti lisää.

Velvollisuus kansainvälisen avun antamisesta voi viedä puolustusvoimat humanitäärisiin ilmastokriiseihin myös muualla maailmassa.


Syksystä alkaen ilmastonmuutos
on osa virallisten maanpuolustuskurssien sisältöä. Maanpuolustuskursseilla  suomalaiset päättäjät perehdytetään maan turvallisuuteen. 

Kalliomaa kertoo, että myös kokonaisturvallisuuden yhteistoimintaelin turvallisuuskomitea on kiinnostunut ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Suomen turvallisuudelle.

Ilmastoturvallisuutta tutkiva Emma Hakala Helsingin yliopistosta pitää puolustusvoimien aloitetta kannatettavana ajatuksena.

”Voi tietenkin kysyä, miksi tämä tehdään vasta nyt, kun muualla yhteiskunnassa ilmastonmuutoksen turvallisuusuhkaan on herätty jo vuosia sitten.”

Hakalasta ilmastoturvallisuus vaatii perinteisiltä turvallisuustoimijoilta, kuten puolustusvoimilta, avautumista  muuhun yhteiskuntaan. Hän toivoo, että ilmastonmuutos huomioidaan kaikissa turvallisuusstrategioissa.

”Perinteiset puolustusvoimien tavat eivät riitä torjumaan ilmastouhkaa.”

ilmastonmuutos  ilmastoturvallisuus  maanpuolustus  puolustusvoimat  puolustuspolitiikka 




Viite