Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Talvivaara
Ongelmapesä. Talvivaaran kaivoksesta selvisi taas epämukavia lisätietoja.Sammeli Heikkinen

Ongelmapesä. Talvivaaran kaivoksesta selvisi taas epämukavia lisätietoja.

Talvivaara jätti kaivoksen rempalleen – valtion syliin odotettuakin pahempi pommi

25.2.2015 15.32

Sammeli Heikkinen

Talvivaara-konserni ajoi velkasaneerauksen aikana Sotkamon kaivoksen laitteiston lähes loppuun sekä jätti huollot tekemättä ja kemikaali- ja varaosavarastot täydentämättä. Tämän vuoksi kaivoksen kalvopuhdistamot ovat edelleen huollettavana ja vesitilanne ennakoitua synkempi.

Tämä selvisi elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) järjestämässä tilaisuudessa keskiviikkona.

Vapaavuoren mukaan kaivos olikin yllättävän heikossa kunnossa, kun valtio sai sen käsiinsä Talvivaara Sotkamon konkurssin käännyttyä julkisselvitykseksi. Sen vuoksi veromaksajien rahaa on palanut ennakoitua enemmän, noin kymmenen miljoonan euron kuukausitahtia.

"Kemikaalivarastot ja varaosavarastot olivat tyhjät, metallitehtaan huollot oli jätetty tekemättä", Vapaavuori kuvasi, millainen tilanne oli kun valtio otti konkurssipesän hallintaansa.

Kainuun ely-keskuksen ylijohtajan Kari Pääkkösen mukaan Talvivaara oli ilmoittanut ely-keskukselle syksyllä 2014, että kaivoksen kolme kalvopuhdistamoa menevät huoltoon lokakuun puoliväliin mennessä.

Kun valtio otti kaivoksen hallintaansa, selvisi, että puhdistamot olivat niin heikossa kunnossa, että huolto kestää ainakin viisi kuukautta. Lisäksi marraskuun puoliväliin mennessä odotettu uusi puhdistamo myöhästyy yhteensä viisi kuukautta, kun konkurssi mutkisti kauppoja.

Pääkkönen arvioikin, ettei Talvivaara-konsernin johto pitänyt ympäristöä etusijalla puheistaan huolimatta. Kaivoksen tilannetta velkasaneerauksessa Pääkkönen kuvasi "syöksykierteeksi" ja julkisselvittäjä Jari Salmista mieheksi, joka tarttuu koneen ohjaimiin syöksykierteen oikaisemiseksi.

Talvivaaran konkurssipesän rappiosta ei ole kerrottu julkisuudessa aiemmin. Eivätkö esimerkiksi ely-keskuksen valvojat huomanneet viime vuonna kaivoksella käydessään, miten heikoksi tilanne oli mennyt?

"Kaikki toimi ympäristöluvan mukaisesti. Ja kalvopuhdistamoa käytettiin antamamme hallintopakkomääräyksen mukaisesti vähintään 60 prosentin käyttöasteella. Meille ilmoitettiin vain, että se menee huoltoon lokakuun puolivälissä", Pääkkönen vastasi.

Korjattu Pääkkösen titteli klo 16.08.

Talvivaara  kaivosteollisuus 
Viite