Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kaisa Väkiparta
Perusoikeudet kaikille. Hallitus on luomassa uuden ryhmän paperittomia ihmisiä, sanoo Pakolaisavun Kaisa Väkiparta. Noin sata ihmistä osoitti mieltään lakia vastaan 22. lokakuuta.

Perusoikeudet kaikille. Hallitus on luomassa uuden ryhmän paperittomia ihmisiä, sanoo Pakolaisavun Kaisa Väkiparta. Noin sata ihmistä osoitti mieltään lakia vastaan 22. lokakuuta.

Tarvitaanko säilöönottoyksiköissä käsirautoja?

3.11.2014 8.36

Annakaisa Suni

Olet Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikkö. Pakolaisapu pelkää, että hallituksen esittämä muutos ulkomaalaislakiin pakottaa siirtolaiset maan alle. Miksi?

Nykylain mukaan ihminen, jota ei voida palauttaa kotimaahansa pakkotoimin, saa tilapäisen oleskeluluvan. Nyt lakia halutaan muuttaa niin, että ihmisen, jota ei voida palauttaa, tulee palata kotimaahansa vapaaehtoisesti. Vaihtoehto on jäädä Suomeen ilman oleskelulupaa.

Millaista elämää paperittomat elävät Suomessa?

Asuntoa on hyvin vaikea vuokrata, jos ei ole papereita. Vaarana on joutua kadulle. Paperittomilla on oikeus kiireelliseen ja välttämättömään terveydenhuoltoon, mutta ei mihinkään muuhun. Esimerkiksi nainen, joka tulee raskaaksi, ei saa mitään terveyspalveluja.

Noin 850 Suomeen turvapaikanhakijana tullutta ulkomaalaista palasi vapaaehtoisesti kotimaahansa paluumuuttohankkeessa vuosina 2010–2012. Hankkeen suosio ylitti odotukset. Miksi sitä ei pitäisi jatkaa?

Sitä voi jatkaa, mutta palaajien pitää olla oikeasti vapaaehtoisia. Suurin osa palanneista on käsittääkseni kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, jotka tulevat maista joihin voi palata. On inhimillisempi tapa palata yksin kuin poliisisaattueessa käsiraudoissa.
Uusi laki koskisi myös ihmisiä, joita ei voida palauttaa pakkotoimin. Lakiesityksessä sekoitetaan ihmiset, jotka eivät halua palata, ja ihmiset, jotka eivät voi palata. Vapaaehtoinen paluu on sinänsä hyvä asia.

Kielteisen turvapaikkahakemuksen saanut lapsi voidaan ottaa säilöön. Mitä se merkitsee?

Lapsen etu ei toteudu, jos hän joutuu vankilamaisiin olosuhteisiin. Tätä käytetään myös yksin tulleiden lasten kohdalla.

Joutsenossa avataan uusi säilöönottoyksikkö, joka on suunniteltu erityisesti perheiden tarpeisiin. Parantaako se tilannetta?

Se saattaa vähentää ihmisten joutumista poliisin putkaan. Toisaalta se normalisoi säilöönoton. Entiseen vankilaan avattu säilö lapsiperheille ei ole oikea suunta.

Säilöönottoyksikön henkilökunta saa oikeuden käyttää kaasusumutinta, käsirautoja ja pamppua. Tarvitaanko tällaisia pakkokeinoja?

No ei. Säilöhän ei ole vankila. Siellä ei ole rikollisia, vaan ihmisiä, jotka hakevat Suomesta turvaa. Erityisesti niin kauan kuin siellä halutaan pitää lapsia, tuntuvat pakkokeinot turhilta.

Eduskunnan hallintovaliokunta ja perustuslakivaliokunta käsittelevät parhaillaan lakiesitystä. Miten sitä voisi parantaa?

Vapaaehtoisen paluun lakiesitystä pitäisi muokata niin, ettei palautuspykälään kosketa, ja täyskielto lasten säilöönotolle pitäisi ottaa käyttöön kaikissa olosuhteissa. Olemme tavanneet edustajia, puhuneet mediassa ja järjestäneet mielenosoituksen. Tilanne näyttää melko huonolta, mutta täytyy uskoa, että toimillamme on vaikutusta.

Maahanmuutto  pakolaisuus  paperittomat 
Viite