Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Julia Sivén

Touko Aalto ja Krista Mikkonen
Siirtoja. Vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen toivovat, että hallituksella ja etenkin perussuomalaisilla olisi kanttia uudistaa perhevapaita.  Julia Sivén

Siirtoja. Vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen toivovat, että hallituksella ja etenkin perussuomalaisilla olisi kanttia uudistaa perhevapaita. 

Tuetaanko yrityksiä vai ihmisiä? Vihreät haastaa hallitusta pohtimaan rahankäyttöä

21.4.2017 16.38

Jenni Leukumaavaara

Vihreät esittää hallituksen ensi viikolla käymään budjettikeskusteluun eli puoliväliriiheen koulutukseen ja perhevapaisiin liittyviä avauksia.

Perusviesti vihreillä on, että varhaiskasvatukseen ja koulutukseen on lisättävä rahaa ja resursseja, vaikka hallituksen suunnitelmat ovat päinvastaiset.

Yksi keskeinen ja pitkään puhuttanut kohde on perhevapaauudistus, josta lähes kaikki puolueet ovat tehneet omat laskelmansa. Uudistusta jarruttavat perussuomalaiset.

"Perhevapaiden uudistus ei saa jäädä hallituksen sisäisen valtataistelun jalkoihin. Suomella ei ole varaa näin korkeaan lisääntymisikäisten naisten työttömyysasteeseen", puolueen varapuheenjohtaja Touko Aalto sanoi perjantain tiedotustilaisuudessa.

Vihreät ehdottaa 5+5+5-mallia, jossa molemmilla vanhemmilla on viiden kuukauden osuus, ja kolmannen osuuden vanhemmat saavat jakaa haluamallaan tavalla. Kotihoidon tuki korvataan hoitorahalla (843 euroa kuukaudessa) ja sitä voisi käyttää pidemmissä tai lyhyemmissä erissä tai esimerkiksi osapäiväisesti. 

Puolue kannattaa myös osa-aikaista maksutonta varhaiskasvatusta (20 tuntia viikossa) sekä päivähoitomaksun ylärajan laskua 260 euroon. Neljän tunnin ylittävältä ajalta päivähoidosta maksettaisiin sen mukaan, kuinka monta tuntia lapsi on ollut hoidossa.


Vihreät karsisi
yritystukia suuryrityksiltä ja siirtäisi niitä laajemmin osaamisen ja innovaatioiden kasvattamiseen.

"Yritystuissa on kiinni jopa kahdeksan miljardia euroa, jos myös verotuet lasketaan mukaan. Yksittäisten yritysten sijaan kannattaisi tukea laajemmin yrityskenttää tutkimus-, yritys- ja innovaatiotuilla", eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoo.

Karsittavia tukimuotoja olisivat esimerkiksi 200 miljoonan euron energiaveroleikkuri eli energiaveron palautukset, joita esimerkiksi Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT on kritisoinut tehottomiksi. Myös päästökaupan kompensaatiotuki on vihreiden mukaan nykymuodossaan huonosti toimiva.

Vihreät  perhevapaat  politiikka  budjettiriihi 
Viite