Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Matt May

EU:n lippuja
Flickr / Matt May

Tuomioja ja Haavisto: Luovutaan eurovaaleista

11.8.2016 16.04

Annakaisa Suni

Palautetaan Euroopan parlamentin jäsenten vaalit kansallisiin parlamentteihin. Se on entisen ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) ehdotus yhdeksi tavaksi parantaa demokratian tilaa Euroopassa. Äänestysaktiivisuus eurovaaleissa on laskenut ja oli viime vaaleissa koko EU:ssa 42,6 prosenttia.

"Silloin edustajien mandaatti olisi liki kaksinkertainen verrattuna nykyiseen", Tuomioja sanoi torstaina Järistyksiä Euroopan unionissa -kirjan julkaisutilaisuudessa.

Vihreä kansanedustaja Pekka Haavisto kertoi heti kannattavansa ideaa ja uskovansa, että se vahvistaisi demokratiaa.

Ennen vuotta 1979 EU:n jäsenmaiden parlamentit valitsivat keskuudestaan edustajat Euroopan parlamenttiin. Vuodesta 1979 lähtien edustajat on valittu suorilla eurovaaleilla.

Parlamentin valta on kasvanut samaan aikaan kun äänestysaktiivisuus on laskenut. Tuomioja pitäisi meppien valtaoikeudet nykyisellään, mutta muuttaisi vaalitavan.

"Silloin mepit eivät olisi legitimiteetistä irrallaan, niin kuin nyt ovat. Euroopan parlamentti on vähän tällainen haamulinna", Tuomioja sanoo.


Brexit-äänestyksen jälkeen toimitettu kirja kertoo suurissa vaikeuksissa olevasta EU:sta.

"Kirjassa on vain yksi näkökulma: kriisi", sanoi yksi kirjoittajista, valtiotieteen maisteri Ulla Immonen.

Hänen mukaansa EU:ssa on samaan aikaan käynnissä eurokriisi, pakolaiskriisi, Brexit-kriisi ja sisäisen turvallisuuden kriisi.

Helsingin yliopiston Eurooppa -tutkimusverkoston johtaja Juhana Aunesluoma näkee Britannian EU-eron osana vielä laajempaa muutosta, jossa läntiset, toisen maailmansodan jälkeen perustetut instituutiot rapautuvat.

"Siirrymme rakentajien ajasta purkajien aikaan", Aunesluoma sanoi.

eu  demokratia 
Viite