Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

vaalhumua. Vihreät jännittivät ääntenlaskentaa Helsingin Tavastialla.Iiro Törmä

vaalhumua. Vihreät jännittivät ääntenlaskentaa Helsingin Tavastialla.

Vaali-illan live: Haavisto selvä kakkonen ja vihreät suosituin puolue

28.1.2018 19.00

Lasse Leipola

Vihreä Lanka seuraa vaali-illan tapahtumia näillä sivuilla sekä Facebookissa ja Twitterissä. Varsinaisten tulosten lisäksi välitämme myös tunnelmia vaalivalvojaisista.

22.45 Äänet on saatu laskettua ja Sauli Niinistö on voittanut vaalin suoraan ensimmäisellä kierroksella 62,7 prosentin kannatuksella. Vihreiden Pekka Haavisto keräsi 12,4 prosenttia äänistä, mikä nosti vihreät vaalien suosituimmaksi puolueeksi.

22.40

22.30

22.02 Äänistä on laskettu jo yli 99 prosenttia, joten vaalien tulos on selvä ja lopulliset kannatuslukemat varmistuvat pian. Ehdokkaat pitävät parhaillaan puheita kannattajilleen.

21.45 Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto pitää Vihreän Langan haastattelussa Pekka Haaviston tulosta erinomaisena, kun otetaan huomioon presidentinvaalin poikkeuksellinen asetelma: ”Sauli Niinistön kannatus oli valtavaa ja moni ajatteli, että muuttuvassa maailmassa istuvan presidentin äänestäminen on turvallinen valinta.”

21.40 Vaalien äänestysprosentti oli 69,9 eli noin kolme prosenttiyksikköä vähemmän kuin ensimmäisellä kierroksella kuusi vuotta sitten.

21.32

21.23

21.10

21.00 Ylen ennuste povaa Niinistölle 62,9 prosentin ja Haavistolle 12,2 prosentin kannatusta. Ennusteesta ilmeisesti puuttuu vielä riittävä määrä Helsingin ääniä.

20.50

20.37 ”Kyllä tämä on selvä voitto tasavallan presidentille, toista kierrosta ei tule. Itselle tässä jää nyt pari viikkoa ohjelmatonta aikaa, osin lomaakin”, Pekka Haavisto sanoi Vihreälle Langalle Säätytalolla. Haavisto olisi toivonut 12 prosentin osuutta ennakkoäänistä, siitä jäätiin nyt hieman. Hänen mielestään nuorten tapaaminen oli parasta kampanjassa.

20.22 Pekka Haavisto saapuu Säätytalolle.

20.19

20.17 Pekka Haavisto onnittelee Sauli Niinistöä voitosta Ylen haastattelussa.

20.14 Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto nostattaa tunnelmaa Tavastialla muistuttamalla, että ilta on vasta nuori.

20.01 Ennakkoäänissä Pekka Niinistö 64,4 prosenttia ja Pekka Haavisto 11,2 prosenttia. Seuraavina Laura Huhtasaari 6,0 prosenttia ja Paavo Väyrynen 5,9 prosenttia. Vaalipäivän äänet vielä laskematta, mutta Niinistön suora valinta ensimmäisellä kierroksella näyttää erittäin todennäköiseltä.

19.39 Politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara raportoi Säätytalolta:

19.35 Päätoimittaja Riikka Suominen raportoi Tavastialta muun muassa Twitterin välityksellä:

19.29 Pekka Haaviston vaalivalvojaisissa Tavastialla alkaa tunnelma kohota.

19.00 Äänestyspaikat ovat avoinna vielä tunnin verran. Välittömästi iltakahdeksan jälkeen saadaan ennakkoäänien tulokset. Mikäli vaalien ennakkosuosikki, tasavallan presidentti Sauli Niinistö saa selvästi yli puolet ennakkoäänistä, näyttää hänen valintansa erittäin todennäköiseltä. Yli 50 prosentin kannatus tarkoittaisi, että Niinistö valitaan toiselle kaudelle suoraan eikä vaaleissa järjestetä toista kierrosta.

Mitä ”selvästi yli” sitten tarkoittaa? Helsingin Sanomat arvioi, että ennakkoäänestyksen vilkkauden vuoksi noin puolet lopullisesta äänimäärästä annettiin ennakkoon, eli Niinistölle riittäisi esimerkiksi 52 prosenttia ennakkoäänistä, jos hänen osuutensa vaalipäivän äänistä on yli 48 prosenttia. Politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala pitää Ilta-Sanomissa Niinistön suoran voiton rajana 56 prosenttia ennakkoäänistä.

Ensimmäisten ennakkoäänien tulkitseminen ei kuitenkaan ole aivan näin suoraviivaista, sillä perinteisesti ensimmäisistä tuloksista puuttuu jonkin verran suurimpien kaupunkien tuloksia. Juuri näillä alueilla Niinistön päähaastaja, vihreiden Pekka Haavisto on todennäköisesti vahvimmillaan.

Lisäksi Haavisto saanee vaalipäivän äänistä suuremman osuuden kuin ennakkoäänistä. Vuoden 2012 vaaleissa hän sai ennakkoäänistä 14,6 prosenttia ja varsinaisen vaalipäivän äänistä 22,4 prosenttia. Haaviston lopullinen kannatus oli tuona päivänä 18,8 ja hän eteni toiselle kierrokselle yhdessä kokoomuksen Niinistön kanssa. Niinistä sai ensimmäisellä kierroksella 39,6% ennakkoäänistä, 34,7 vaalipäivän äänistä ja kaikista äänistä yhteensä 37,0 prosenttia.

presidentinvaalit 


Viite