Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Varjoja metsässä
Varjoja paratiisissa? Suomen luonnonsuojeluliitto pelkää, että luonnonsuojelun taso kärsii, kun se hajautetaan maakuntien vastuulle.Lasse Leipola

Varjoja paratiisissa? Suomen luonnonsuojeluliitto pelkää, että luonnonsuojelun taso kärsii, kun se hajautetaan maakuntien vastuulle.

Vaarantaako sote-uudistus luonnonsuojelun?

22.12.2016 8.50

Lasse Leipola

Suomen luonnonsuojeluliitto pelkää, että aluehallintouudistus vaarantaa kaavoituksen valvonnan ja luonnonsuojelun. Hallituksen eilen keskiviikkona esittelemään sote-uudistukseen liittyvään maakuntauudistukseen kuuluu niin sanottujen ELY-keskusten lakkauttaminen ja niiden tehtävien siirtäminen uusille itsehallinnollisille maakunnille.

Suomen luonnonsuojeluliitto pitää hyvänä, että valtion ympäristötehtävät, kuten luvat ja valvonta, keskitetään uuteen valtion virastoon. Sen sijaan luonnonsuojeluun liittyviä tehtäviä jaetaan maakunnille.

"Lausuntokierroksen jälkeen pitää myös miettiä, kannattaako esimerkiksi vesien- ja merenhoitosuunnitelmia todella siirtää valtiolta maakunnille. Vesistöt eivät noudata maakuntien rajoja. Vesien hyvän tilan saavuttaminen on EU-vastuukysymys, johon tarvittaisiin valtakunnallista yhteistyötä, osaamista ja näkemystä", toiminnanjohtaja Päivi Lundvall sanoo SLL:n tiedotteessa.

Huolestuttavimpana uudistuksena järjestö pitää sitä, että ELY-keskusten kaavoitusvirkamiehiltä viedään valitusoikeus, kun heidät siirretään maakuntiin. Järjestön mukaan kaavoitusvirkamiehet valittavat kaavoista harvoin, mutta useimmat valitukset menevät läpi.

"Aluehallintouudistuksen jälkeen Suomessa ei ole yhtään virkamiestä, joka valvoisi kuntien kaavojen laillisuutta. Jos hallitus  ei lisää lakien viimeistelyssä maakunnille valitusoikeutta kuntien kaavoihin, yhä useampi lainvastainen kaavaa menee läpi. Häviäjinä ovat kansalaisten elinympäristö ja luonto", Lundvall sanoo.
Viite