Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Venäläinen pakotepankki lainoittaa Fennovoiman uuden osakkaan projektia

5.8.2015 15.15

Sammeli Heikkinen

Fennovoiman osakkaaksi 1,8 prosentin siivulla keskiviikkona ilmoittautunut SRV-rakennus- ja kiinteistöyhtiö rakentaa Pietariin Venäjälle ostoskeskusta venäläisen Sberbank Rossii -pankin myöntämällä lainalla.

Sberbank on Fennovoiman osakkaan ja reaktoritoimittajan, Venäjän valtionkorporaation Rosatomin strateginen kumppani ulkomaisissa ydinvoimahankkeissa.

SRV:n ja Sberbankin yhteyteen kiinnitti huomiota keskustan viitasaarelainen paikallispoliitikko Anssi Kekkonen Twitterissä.

"Rakennusyhtiö SRV sai 100 miljoonaa euroa lainaa pakotelistan pankilta. SRV osallistuu 'an", Kekkonen kirjoitti ja linkkasi Ylen hieman alle vuoden takaiseen juttuun aiheesta.

Tuolloin Venäjän valtion 51-prosenttisesti omistama Sberbank myönsi yli sadan miljoonan euron lainan Okhta Mall -kauppakeskuksen rakentamiseen.

SRV omistaa kauppakeskuksesta 45 prosenttia ja lisäksi vielä neljänneksen Russia Invest -sijoitusyhtiöstä, joka omistaa loput keskuksesta.

Sberbank on jo pitkään tehnyt yhteistyötä Rosatomin kanssa. Vuonna 2013 se solmi Rosatomin kanssa sopimuksen, jonka mukaan molemmat firmat pyrkivät lujittamaan yhteistyötään Rosatomin ulkomaisissa hankkeissa, myös Venäjän vientiluottolaitos Exiarin kanssa.

Julkisuudessa Hanhikiven voimalan yhdeksi päärahoittajaksi on Rosatomin ohella mainittu juuri Exiar, jonka omistaa Venäjän ulkomaisten taloushankkeiden edistämiseen keskittyvä, täysin valtionomisteinen Vnesheconombank.

Sberbank ja Vnesheconombank ovat molemmat EU:n ja Yhdysvaltain pakotelistalla Venäjän Krimin valtauksen ja Ukrainan kriisin vuoksi.

SRV ryhtyy keskiviikkona julkistetun sopimuksen mukaan myös Fennovoima-projektin rakennustöiden projektinjohtajaksi.

SRV:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila sanoi Ylelle, että yhtiö on pyrkinyt Fennovoima-hankkeeseen mukaan jo vuodesta 2010.

Fennovoima  rosatom 
Viite