Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Carl Haglund
riskienhallintaa. Vaikka teoriassa tulevaisuudessa Fennovoiman ydinvoimala lakkaisi toimimasta, niin Suomi ei olisi ihan polvillaan, sanoo puolustusministeri Haglund.Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

riskienhallintaa. Vaikka teoriassa tulevaisuudessa Fennovoiman ydinvoimala lakkaisi toimimasta, niin Suomi ei olisi ihan polvillaan, sanoo puolustusministeri Haglund.

Voiko venäläisessä ydinvoimalassa olla takaportti, ministeri Haglund?

6.2.2015 9.44

Annakaisa Suni

Puolustusministeri Carl Haglund (rkp) sanoo Lännen Median haastattelussa, että hän ei voisi puoltaa venäläisten hävittäjien ostoa.

"Emme voi tietää, mitä takaportteja niihin on voitu rakentaa. Emme liioin voi luottaa, olisivatko ne toimintakykyisiä kriisitilanteissa. Saataisiinko tarvittaessa koneisiin huoltoa, tukea tai varaosia?" Haglund sanoo Lännen Medialle.

Takaportilla voidaan viitata esimerkiksi tarkoituksellisiin teknisiin heikkouksiin tai muihin ominaisuuksiin, joista ostaja ei välttämättä ole tietoinen.

Eduskunta hyväksyi syksyllä Pyhäjoelle suunnitellun Fennovoiman ydinvoimalan, jonka suurin omistaja on Venäjän valtionyhtiö Rosatom. Rosatom rakentaa ydinvoimalan ja toimittaa uraanin.

Voiko venäläisrakenteisessa ydinvoimalassa olla takaportti, ministeri Haglund?

"Vaikea sanoa, en ole ydinvoimaloiden asiantuntija. Ero on joka tapauksessa se, että ydinvoima ei ole osa ydinsuorituskykyämme puolustusvoimissa. Olemme osa pohjoismaisia energiamarkkinoita. Vaikka teoriassa tulevaisuudessa Fennovoiman ydinvoimala lakkaisi toimimasta, niin Suomi ei olisi ihan polvillaan. Pystytäänkö ydinvoimalaan rakentamaan takaporttia vai ei, sitä en osaa sanoa", Haglund sanoo Vihreälle Langalle puhelimitse.

Ovatko ydinvoimalan riskit pienemmät kuin hävittäjien?

"Ne ovat erilaisia."

Haglund muistuttaa, että yhdeksän kymmenestä rkp:n kansanedustajasta äänesti Fennovoiman periaatelupaa vastaan. Ydinvoimaa kannattava Haglund on itsekin ollut epäileväinen Fennovoiman suhteen juuri Rosatomin vuoksi.

Hallituksessa Haglund äänesti Fennovoiman luvan puolesta ja puoluetoveri, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sitä vastaan.

Helsingin Sanomien haastattelussa 17.9. Haglund sanoi, että jos voimalahanke torpattaisiin venäläisen Rosatomin takia, se kertoisi Venäjälle, että Suomi ei pidä naapuriaan turvallisena kumppanina.

"Se olisi aika kova viesti naapurimaahan", Haglund sanoi tuolloin.

Fennovoima  turvallisuuspolitiikka 
Viite