

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Sammeli Heikkinen
Yhtiömalliin? Liikennettä torstaiaamuna Helsingin Itäväylällä.
19.1.2017 15.20
Hallituksen kaavailema liikenneverkkoyhtiön perustaminen ei anna työkaluja liikenteen päästöjen reippaaseen leikkaamiseen. Suomen on kuitenkin osana EU:n ilmastopolitiikkaa vähennettävä merkittävästi päästöjään päästökaupan ulkopuolisilla sektoreilla, erityisesti liikenteessä.
Uudistuksen ajatuksena on leikata rajusti autoiluun kohdistuvaa verotusta ja siirtää tieverkon hallinta ja ylläpito yhtiöön, joka rahoittaisi toimintansa käyttömaksuilla.
Tänään torstaina esitellyssä luonnoksessa käyttäjät saavat itse valita maksavatko he teiden käytöstä aikaperusteisesti, esimerkiksi vuosittain, vai kilometriperusteisesti.
Alkuperäinen ajatus oli pakottaa kaikki autoilijat kilometrimaksuun, mutta tästä ajatuksesta ollaan luopumassa, koska se edellyttäisi seurantajärjestelmän käyttöönottoa. Seuranta koskisi siis vain niitä, jotka valitsevat kilometrimaksun.
Ostohetkellä maksettavasta autoverosta luopuminen ja vuosittaisen ajoneuvoveron sekä polttoaineveron leikkaaminen jättävät liikenteen päästöjen vähentämisen epävarmalle pohjalle.
Sekä autoveron että ajoneuvoveron taso on määräytynyt auton päästöjen mukaan. Jokaiselta litralta maksettava polttoainevero taas kannustaa säästämään polttoainetta eli ajamaan vähemmän tai pienemmällä autolla.
Nyt näiden vaikutusta pyritään paikkaamaan päästöperusteisella tienkäyttömaksulla. Vuosimaksu olisi alimmillaan nollapäästöisellä autolla 87 euroa. Pienellä henkilöautolla maksu olisi noin 200–500 euroa ja katumaastureilla päädyttäisiin jopa yli tuhanteen euroon.
Kuulostaa hyvältä, kunnes vertaa maksuja nykytilanteeseen. Runsaasti katumaasturilla ajava maksaa nykyisin autoilustaan aika paljon. Ministeriön laskelmissa jopa 30 000 kilometriä vuodessa, kymmenen litraa satasella kuluttavalla autolla ajava hyötyisi uudistuksesta 250 euroa vuodessa.
Suhteellinen hyöty kasvaa sitä suuremmaksi, mitä enemmän autollaan ajaa. Vuosimaksu kun ei riippuisi ajetuista kilometreistä, toisin kuin jokaisesta litrasta nykyisin maksettava polttoainevero.
Tappiota tällaiselle kuskille aiheutuisi vain siinä tapauksessa, että hän valitsisi kilometriperusteisen maksun – mitä hänen ei ole pakko tehdä.
Ministeriön selvityksen mukaan aikaperusteinen maksu ei myöskään vaikuta liikenteen määrään, koska maksu on kiinteä, eikä riipu ajettavista kilometreistä. Teoriassa muutos voi jopa lisätä liikennettä, koska polttoainetta saa veroalen vuoksi halvemmalla.
Sen sijaan kilometriperusteisella hinnoittelulla, johon siirtyminen tänään esitellyssä mallissa on kannattaa vain pienipäästöisille tai vähäkäyttöisille autoille, vähennettäisiin autoilua jopa 12 prosenttia. Suurin osa näistä autoilijoista siirtyisi joukkoliikenteen asiakkaiksi. Tämä hyöty jää kuitenkin teoreettiselle tasolle, kun kaikkein suuripäästöisimmät autoilijat kannustetaan valitsemaan kiinteä vuosimaksu.
Kun tähän yhdistetään se, että autoveron poisto laskee uutena myytävien autojen hintaa sitä enemmän, mitä enemmän niistä aiheutuu päästöjä, jää päästöjen vähentäminen hataralle pohjalle.
Toki liikenteen päästöjä pyritään vähentämään myös muuten. Niin sanotussa liikennekaaressa pyritään lisäämään muun muassa joukkoliikenteen suosiota ja hallituksen energia- ja ilmastopoliittinen strategia pyrkii korvaamaan fossiilisia polttoaineita biopolttoaineilla.
Esitys liikenneverkkoyhtiön perustamisesta etenee seuraavaksi lausuntokierrokselle. Tavoitteena on saada esitys hyväksyttyä hallituksessa kevään aikana. Eduskuntaan asia tulisi ensi syksynä.