Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kaunis humala / Sammeli Heikkinen

Sitä itseään. Olutta olutmessuilla.Kaunis humala / Sammeli Heikkinen

Sitä itseään. Olutta olutmessuilla.

Yllättävä väite keskustalta: 3,7 % raja "ei ole koskaan ollut edes tavoite"

13.2.2015 17.48

Sammeli Heikkinen

Keskustan keskiolutkanta on jäänyt kaiken kuohunnan jälkeen epämääräiseksi. Vihreä Lanka kysyi asiasta puolueelta ja sai yllättävän vastauksen.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vakuutti tiistaina, ettei puolue halua vetää keskiolutta ruokakaupoista. Epäselväksi jäi, koskiko Sipilän vakuutus vain vaalikampanjaa.

"Ehdotus ei kuitenkaan ole vaaliohjelmassa eikä meidän strategisessa hallitusohjelmassa", Sipilä sanoi Helsingin Sanomien mukaan.

Ruokakaupassa myytävän oluen alkoholipitoisuuden laskeminen 3,7 prosenttiin on osa keskustan puoluehallituksen vuonna 2013 tekemää alkoholipoliittista linjausta. Kippis kohtuudelle -linjapaperissa luetellaan keskustan tavoitteita alkoholipolitiikan kokonaisuudistukselle. Yksi keskeinen tavoite on keskioluen siirtäminen Alkoon.

Esimerkiksi keskustan vastaukset Vihreän Langan puolueiden alkoholipolitiikkaa koskeneeseen juttuun tammikuussa 2014 toimittanut poliittinen sihteeri Ilkka Miettinen kertoi sähköpostisaatteessaan niiden perustuvan Kippis kohtuudelle -linjaukseen. Miettisen mukaan linjaus "määrittää keskustan tavoitteet alkoholipolitiikan kokonaisuudistukselle". Vastaava muotoilu löytyy yhä keskustan verkkosivuilta.

Tuolloin keskustan kanta oli se, että ruokakaupassa myytävän oluen alkoholipitoisuus on laskettava 3,7 prosenttiin.

Hämäräksi siis on jäänyt, onko keskusta hylännyt tämän tavoitteen kokonaan. Vihreä Lanka kysyi asiasta keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Kimmo Tiilikaiselta.

Onko keskustan tavoite edelleen saada 3,7 prosentin raja oluen ruokakauppamyyntiin?

"Se ei ole koskaan ollut edes puolueen tavoite. Tässä on sekä hallituksen että opposition että muiden taholta vuosien varrella heitetty ehdotuksia. Se ei puolueen tavoitteisiin saakka koskaan noussut. Vuonna 2013 käytiin keskusteluja. Se ei ole koskaan ollut meidän tavoitelistalla saakka."

Linjaushan oli kuitenkin teidän nettisivullanne?

"Meidän nettisivuilla on kymmenittäin erilaisten työryhmien ohjelmapapereita. Täytyy tietää mikä on vaalitavoite, ja mitkä on strategiset tavoitteet. Kun keskusta ensimmäisenä puolueena julkaisi viisi suurta vaalitavoitetta, niin keskiolut ei ollut lähelläkään sitä listaa. Ei ole vaalitavoitteen järeinen asia koskaan ollutkaan. Taustapapereista se löytyi."

keskusta  alkoholi  olut 
Viite