Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Solar Impulse Press corner

Aurinkopaneeleilla varustettua Solar Impulse 2-lentokonetta on tuotekehitelty vuosia.Solar Impulse Press corner

Aurinkopaneeleilla varustettua Solar Impulse 2-lentokonetta on tuotekehitelty vuosia.

Ennätysyritys: maailmanympärilento aurinkovoimalla alkaa

6.3.2015 11.56

Emmi Skytén

Maailman ympäri yritetään lentää ensimmäisen kerran auringon voimalla. Aurinkopaneeleilla toimiva lentokone aloittaa sunnuntaina maailmanympärimatkan Saudi-Arabian Adu Dhabista. Historiallista hanketta on suunniteltu vuodesta 1999.

Solar Impulse 2 -lentokoneen siipien kärkiväli on pidempi kuin Boeing 747 matkustajalentokoneella, mutta painoa vain katumaasturin verran.

Aurinkolentokone voi pysyä ilmassa periaatteessa loputtomasti: päivällä aurinkopaneeleista ladattavien litium-akkujen ansiosta kone voi lentää myös yöllä. Maailmanympärimatkalla koetuksella onkin lähinnä ohjaajan kestävyys: lentokoneeseen mahtuu vain pilotti. Matkan aikana ohjaajaa on tarkoitus vaihtaa muutaman vuorokauden välein.

”Lentokoneemme energian suhteen täysin omavarainen. Nyt haasteenamme on saada myös lentäjämme kestämään näin pitkiä matkoja”, kertoo hankkeen toimitusjohtaja ja toinen lentäjä André Borschberg Solar Impulsen verkkosivulla.

Lentoreitti vie Intian ja Kiinan kautta Tyynen valtameren yli Pohjois-Amerikkaan ja sieltä sääolosuhteista riippuen joko Etelä-Eurooppaan tai Pohjois-Afrikkaan. Takaisin Abu Dhabiin koneen on määrä saapua joko heinäkuun lopussa tai elokuussa.

Katso aurinkolentokoneen lentoa videolta: http://info.solarimpulse.com/en/our-adventure/solar-impulse-2/#.VPllK8a1RaE

 

aurinkoenergia  aurinkolentokone  ympäristöteknologia 
Viite