Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuvakaappaus performanssitaideryhmän twitter-tilistä

Hautajaiset huomenna. Performanssiryhmä poliittisen kauneuden keskus hautaa huomenna Välimerellä kuolleen syyrialaismiehen Berliiniin. Kuvakaappaus performanssitaideryhmän twitter-tilistä

Hautajaiset huomenna. Performanssiryhmä poliittisen kauneuden keskus hautaa huomenna Välimerellä kuolleen syyrialaismiehen Berliiniin.

Taiteilijaryhmä hautaa Välimerellä kuolleita Berliiniin

18.6.2015 17.48

Kati Pietarinen

Performanssitaideryhmä kertoo kaivaneensa Välimerellä kuolleiden henkilöiden ruumiita joukkohaudoista Italiassa, Kreikassa ja Turkissa ja hautaavansa kuolleet uudestaan Berliiniin. Ryhmän mukaan uudelleenhautaamiset tehdään yhdessä kuolleiden omaisten kanssa.

Hautajaisten tarkoituksena on esitellä kuolleet heidän byrokraattisille murhaajilleen ja murtaa Euroopan myötätunnon muurit, Poliittisen kauneuden keskus -taiteilijaryhmän nettisivuilla kerrotaan. Kantaaottavista hankkeistaan tunnettu ryhmä protestoi hautajaisilla eurooppalaista rajapolitiikkaa vastaan. Ryhmä kertoi tänään twitterissä, että 60-vuotiaan syyrialaismiehen hautajaisiin Berliinissä osallistuu huomenna perjantaina myös Saksan liittopresidentti Joachim Gauck.

Ensimmäinen uudelleenhautaaminen tapahtui tiistaina Berliinin Gatowin hautausmaalla, jossa imaami ja noin sadan hengen ihmisjoukko saatteli arkun haudan lepoon. Taiteilijaryhmän mukaan eilen haudattiin maaliskuussa kuollut 34-vuotias syyrialaisnainen, jonka aviomies ja kolme lasta hakevat parhaillaan turvapaikkaa Saksasta. Naisen ruumis haettiin Sisiliasta, New York Times kertoo. Hautajaisten järjestäjän mukaan naisen perhe ei päässyt mukaan hautajaisiin turvapaikanhakijoiden liikkumista rajoittavan lainsäädännön takia, mutta aviomies seurasi tapahtumaa internetistä videolinkillä.

Lehden mukaan hautajaissaatuueessa kannettiin myös pientä arkkua, jota ei haudattu. Kyseessä oli symbolinen ele, jolla muistettiin kuolleen naisen nuorinta, 2-vuotiasta lasta, jonka oletetaan myös hukkuneen Välimerellä. Hänen ruumistaan ei ole löydetty.

Hautajaisiin oli kutsuttu myös liittokansleri Angela Merkel ja muita saksalaispoliitikkoja, mutta he eivät saapuneet paikalle.

Ryhmä kertoo antavansa Berliiniin tuomilleen kuolleille kunnialliset hautajaiset, joiden kulusta omaiset ovat päättäneet.

”Euroopan rajalla käydään sotaa. Sadattuhannet kadonneet makaavat täällä. Ruumiita ei tunnisteta. Kukaan ei ilmoita omaisille”, hanketta esittelevällä videolla kerrotaan.

Ryhmän nettisivuilla kerrotaan, että sen jäsenet selvittivät, mitä kävi 17 siirtolaisen ruumiille, jotka löydettiin Sisiliaan 30. toukokuuta saapuneissa aluksissa. Ryhmän mukaan ruumiit valokuvattiin ensin arkuissa satamassa, mutta kerättiin sitten roskasäkkeihin ja ängettiin Augustan sairaalan kylmäkaappiin. Ryhmä julkaisi myös järkyttävän valokuvan verisiä ruumissäkkejä sisältävästä kylmäkaapista.

Performanssiryhmä on kerännyt kolmessa päivässä joukkorahoituskampanjalla yli 47 000 euroa hautajaisia ja vainajien siirtoa varten. Sunnuntaina ryhmä järjestää Berliinissä marssin, jossa liittokanslerin viraston edustalla oleva alue muutetaan hautausmaaksi ja tuntemattomien siirtolaisten muistomerkiksi. Marssille kutsutaan osallistumaan eurooppalaista kansalaisyhteiskuntaa.

Hautajaiset ovat herättäneet keskustelua Saksassa, Deutsche Welle kertoo. Ruumiiden käyttämistä performanssitaiteeseen on pidetty mauttomana. Uutisportaalin mukaan Süddeutsche Zeitungin toimitta Sonja Zekri syytti taiteilijoita poliittisesta pornografiasta, joka tekee siirtolaisista voimattomia uhreja. Saksan vihreiden Volker Beck piti kuolleiden pakolaisten käyttöä taiteen kohteena loukkaavana, mutta painotti, että Euroopan pitää tehdä kaikkensa kuolleiden tunnistamisessa. Deutsche Welle haastatteli myös aktivisteja, jotka pitivät järkyttävää performanssia tarpeellisena muistutuksena eurooppalaisen politiikan seurauksista.

Lauantaina vietetään YK:n maailman pakolaispäivää. YK:n pakolaisjärjestön tänään julkaiseman raportin mukaan pakolaisia on nyt enemmän kuin koskaan: lähes 60 miljoonaa, joista 84 prosenttia asuu kehitysmaissa. Yli puolet maailman pakolaisista on lapsia. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin maanantaisen raportin mukaan erityisesti Syyriasta naapurimaihin paenneet on unohdettu. Välimerellä on tänä vuonna kuollut yli 1800 ihmistä.

pakolaisuus  taide 
Viite