Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreä Lanka

Lehden aukeama
Kapinalliset. Vihreän Langan uusi numero kertoo, miten Lappeenrannassa toteutetaan energiavallankumousta.Vihreä Lanka

Kapinalliset. Vihreän Langan uusi numero kertoo, miten Lappeenrannassa toteutetaan energiavallankumousta.

"Energiasektoreiden yhdistyminen luo tulevaisuuden menestystarinat"

20.2.2015 9.48

Hanna Eriksson

Suomen into keskittyä energiatutkimuksessa metsäbiomassaan turhauttaa Lappeenrannan yliopiston dosenttia ja VTT:n johtavaa tutkijaa Pasi Vainikkaa.

Vainikka muistuttaa, että koska Suomi on edelleen viennistä riippuvainen maa, cleantech-tuotteidemme pitää sopia siihen, mitä maailmalla tehdään.

”Nyt luodaan markkinoita aurinko- ja tuulisähkölle ja ratkaisuja uuteen energiajärjestelmään.”

Vainikka odottaa kuumeisesti, että Suomessa älytään lopettaa biotalouden nimeen vannominen.

”Olemme eläneet metsäteollisuuden kriisiä kymmenen vuotta. Raunioista ei ole noussut mitään. Kun biotalouden palvonnasta päästään eroon, voidaan ratkoa Suomen ja maailman energia-asioita. Jos Suomi pysyttelee biokattiloiden tuottajana, emme ole mukana energiamurroksessa”, Vainikka sanoo.

Suomikin – iso, metsäinen ja vähäväkinen maa – pystyy kattamaan vain pienen osan energiantarpeestaan kestävästi biopolttoaineilla. Suomen ulkopuolella biopolttoaineisiin ei voida nojata. Maapinta-ala tarvitaan ruuantuotantoon ja metsäkato on vakava ongelma.

Vainikan mukaan seuraava ratkaistava asia on se, miten kaikki energiaa käyttävät sektorit saadaan käyttämään sähköä. Tuulella ja auringolla pitää paitsi hoitaa suora sähköntuotanto, myös sähköistää lämmöntuotanto, liikenne, erilaiset teolliset prosessit ja terästehtaat. Energiasektorit siis yhdistetään.

”Ne teknologiat ja palvelut, millä se tehdään, ovat tulevaisuuden menestystarinoita. Sitä pitää Suomessa tutkia. Meillä on mahdollisuus löytää lokeromme, jossa menestyä”, Vainikka sanoo.

”Suomalaisyritykset valmistavat jo taajuusmuuttajia. Mitä muita liiketoimintamahdollisuuksia murros tarjoaa? Mitä palveluita suomalaiset voivat tarjota? Tuuliturbiinien ja aurinkopaneelien valmistuksen kelkasta olemme tippuneet jo kauan sitten: miten pääsemme tähän uuteen kehitykseen mukaan?”

Lappeenrannan yliopisto on erikoistunut uusiutuvan energian ja puhtaan energiajärjestelmän tutkimukseen. Tutkijoiden mielestä on vanhanaikaista miettiä, nousevatko tuuli- ja aurinkoenergia; ne tulevat jo rymisten. Aurinkojärjestelmien hinnat ovat tähän mennessä laskeneet viidenneksen aina, kun kapasiteetti on kaksinkertaistunut. Samoin on käynyt tuulivoimaloille.

Yksi avain uusiutuvalla energialla pyörivään energiajärjestelmään on älykäs sähköverkko. Sitä on Lappeenrannassa kehitetty professori Jarmo Partasen johdolla useita vuosia. Tällainen verkko olisi avoin kaikentyyppiselle ja -kokoiselle tuotannolle omakotitalon katolle asennetuista aurinkopaneeleista isoihin laitoksiin.

Älykkäässä verkossa sähköenergiaa voitaisiin varastoida hajautetusti ja sähkönkäyttöä ohjata hetkiin, jolloin sähköä on paljon. Sähkö virtaisi molempiin suuntiin: verkosta akkuihin ja vesisäiliöihin tai synteettisen maakaasun tuotantoon, toisaalta akuista, säiliöistä ja varastokaasusta takaisin verkkoon.

Lue lisää Lappeenrannassa kytevästä energiavallankumouksesta Vihreän Langan tänään perjantaina ilmestyneessä numerossa. Saatavilla Lehtiluukusta.

energiavallankumous  energia  sähkö  akkuteknologia  sähköverkko  tuulivoima 
Viite