Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Jeremy Rifkin
Investointeja älyyn. Taloustieteilijä Jeremy Rifkin toivoo, että alueiden komitean ja komission hankkeen myötä EU-raha suuntautuu jatkossa älykästä Eurooppaa edistäviin hankkeisiin.Lasse Leipola

Investointeja älyyn. Taloustieteilijä Jeremy Rifkin toivoo, että alueiden komitean ja komission hankkeen myötä EU-raha suuntautuu jatkossa älykästä Eurooppaa edistäviin hankkeisiin.

Jeremy Rifkin: Eurooppa ja Kiina johtavat maailman uuteen teolliseen vallankumoukseen

7.2.2017 12.30

Lasse Leipola

Kolmas teollinen vallankumus on ratkaisu pitkittyneeseen talouskriisiin ja ekologiseen kriisiin, sanoo yhdysvaltalainen taloustieteilijä Jeremy Rifkin. Hän on The Foundation of Economic Trends -ajatuspajan perustaja ja johtaja. Rifkin on toiminut muun muassa Euroopan Unionin ja Kiinan johdon taloudellisena neuvonantajana.

"Elämme keskellä ilmastonmuutosta ja ekosysteemimme on romahtamassa. Tutkijat sanovat, että käynnissä on kuudes sukupuuttoaalto. Edellinen tapahtui 65 miljoonaa vuotta sitten ja kesti tuhansia vuosia, tämä kestää vain vuosikymmeniä", Rifkin varoitti EU:n alueiden komitean seminaarissa Brysselissä tänään tiistaina.

Rifkinin mukaan älykkään, vähäpäästöisen ja resurssitehokkaan Euroopan kehittäminen unionin kehityksen seuraava vaihe.

"EU on aina tarvinnut tarinan mennäkseen eteenpäin. Ensin se oli teräsliitto, sitten poliittinen unioni. Euron myötä tuli talousunioni ja maantieteellisen laajenemisen myötä maanosaunioni. Seuraava vaihe on älykäs Eurooppa, eli integroidun digitaalisen tilan luominen halki EUn ja sen kumppanialueiden. Tuloksena miljardin ihmisen markkina-alue."


Rifkinin mukaan suurissa yhteiskunnallisissa muutoksissa yhdistyy kolme teknologista murrosta. Esimerkiksi viime vuosisadan alkupuolikolla koettiin toinen teollinen vallankumous, jossa yhdistyivät puhelinverkkojen synty, öljyntuotannon kasvu ja tieliikenteen räjähdysmäinen lisääntyminen.

”Elämme toisen teollisen vallankumouksen pitkää auringonlaskua. Onneksi kolmas suuri muutos on alkamaisillaan", Rifkin sanoo.

Hänen mukaansa kolmannessa teollisessa vallankumouksessa yhdistyvät tiedonsiirron internet, energian internet ja liikenteen internet. Hän uskoo, että tämä vallankumous tapahtuu aiempien tapaan muutamassa vuosikymmenessä.

Rifkinin mukaan teknologian kehitys on jo riittävän pitkällä. Hän uskoo miljooniin uusiin työpaikkoihin.

”Robotit eivät asenna lähivuosikymmeninä vaadittavia aurinkopaneeleita, miljoonia sähköautojen latauspisteitä tai älykkäitä sensoreita."


Rifkin uskoo, että EU ja Kiina voivat hyötyä toisistaan kolmannessa teollisessa vallankumouksessa.

"Kiinassa tiedetään, että ensimmäinen teollinen vallankumous meni ohi, ja enimmäkseen myös toinen. Siksi he haluavat johtaa kolmatta teollista vallankumousta."

Kiinassa on muun muassa päätetty uudistaa valtion sähköverkko, joka on maailman suurin. Nelivuotisen, 77 miljardia euroa maksavan hankkeen tavoitteena on digitalisoida verkko pientuotannon mahdollistamiseksi.

Rifkinin mukaan Kiinan Internet+China-hanke on lähes identtinen älykkääseen Eurooppaan liittyvien suunnitelmien kanssa. Hän toivoo, että tiedonvaihto Euroopan ja Kiinan kaupunkien ja alueiden välillä lisääntyy lähivuosina, jotta paras tieto ja osaaminen saadaan käyttöön.

"Kun mukaan saadaan kaikki välillä olevat alueet, Euraasiasta tulee hiilen jälkeinen tila. Näin hillitään ilmastonmuutosta, luodaan miljoonia työpaikkoja ja uusia liiketoimintamalleja. Uskon, että tämä onnistuu nimenomaan kaupunkien ja alueiden välisellä yhteistyöllä.”


Rifkin ei ole erityisen huolissaan Yhdysvalloista vaan sanoo, että se tulee  väistämättä EU:n ja Kiinan perässä.

"Kannattaa katsoa Kaliforniaa. On syytä myös muistaa, että tuulivoima kasvaa myös republikaanien hallitsemissa osavaltioissa. Alueet johtavat Yhdysvalloissakin muutosta. Trump ei voi pysäyttää tätä vallankumousta. Se on jo liian pitkällä", Rifkin kommentoi Vihreälle Langalle.

Hän muistuttaa, että fossiilisen energian tuotanto on yhä hankalampaa ja kalliimpaa suhteessa uusiutuvaan energiaan.

”Muutos lähtee Yhdysvaltain länsirannikolta, mutta leviää sieltä koko maahan.”
Viite