Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Luminen metsä
Nielu vai päästö? Monet tutkijat ja ympäristöjärjestöt näkevät hakkuiden lisäämisen päästönä.Emilia Pippola

Nielu vai päästö? Monet tutkijat ja ympäristöjärjestöt näkevät hakkuiden lisäämisen päästönä.

Kansainvälinen vetoomus kepu-ministereille: Älkää hakatko

26.10.2017 11.32

Lasse Leipola

Suomen hallituksen metsäpolitiikka huolestuttaa ulkomailla. Yhteensä 18 ympäristöjärjestöä Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta lähettivät viime viikolla avoimen kirjeen ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk) ja maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk).

Järjestöt toteavat, että Suomi ja muut pohjoiset EU-maat on totuttu näkemään ilmastopolitiikan ja puhtaan tulevaisuuden edelläkävijöinä.

”Suomen hallituksen ja muiden suomalaisten EU-poliitikkojen viimeaikainen toiminta EU:n ilmasto- ja energiapolitiikkaa koskevissa neuvotteluissa herättänyt epäilyksiä Suomen ilmastopolitiikan kunnianhimosta. Tämä on paljastanut, että ilmastonmuutoksen suhteen Suomella on sokea piste: metsät”, järjestöt toteavat.

Jos Suomen ajamaa linjaa sovellettaisiin kaikkialla maailmassa, se vaarantaisi järjestöjen mukaan Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamisen. Niiden mukaan EU:n oman politiikan on oltava linjassa globaalien tavoitteiden kanssa.


Suomen hallitus
lobbasi aiemmin tänä vuonna onnistuneesti saadakseen huomattavia joustoja EU:n hiilinielulaskentaan. Ilman joustoja Suomi olisi joutunut maksamaan hakkuumäärien lisäämisestä.

Seuraavaksi EU:ssa päätetään biopolttoaineiden kestävyyskriteereistä. Parlamentin ympäristövaliokunta päätyi maanantaina tukemaan Suomen hallituksen ja metsäteollisuuden toiveita siitä, että runkopuun ja kantojen polttaminen lasketaan päästöttömäksi. Asiasta päätetään myöhemmin parlamentin täysistunnossa.


Kannanoton ovat allekirjoittaneet muun muassa yhdysvaltalaiset National Resource Defense Council ja Southern Environmental Law Center sekä WWF:n, Climate Action Networkin ja Birdlifen Euroopan-toimistot.

”Näemme metsät osana ilmastonmuutoksen torjuntaa. Metsät voivat sitoa hiiltä ja pitää sen poissa ilmakehästä – tätä roolia pitää vahvistaa. Puun käyttäminen korkean jalostusasteen pitkäikäisiin tuotteisiin voi myös olla osa ratkaisua”, järjestöt sanovat.

Kirjeessä moititaan sitä, että Suomen hallituksen politiikka kannustaa lisäämään puun energiakäyttöä ja pyrkii pitämään piilossa tästä aiheutuvat ilmastovaikutukset. Hallitus on kaavaillut mittavia lisähakkuita niin sanotun biotalouden varjolla.

”Tällä tavoin metsät ovat pikemminkin osa ongelmaa kuin ratkaisua.”

Täydennetty kello 12.05: lisätty neljäs kappale.

hiilinielu  ilmastopolitiikka  euroopan parlamentti  euroopan unioni  hallitus  biotalous 
Viite